Brandweermannen naar Portugal om bosbranden te helpen blussen

    11 september 2017

    Vrijwillig brandweerman bij het korps van Ninove Mathias Dedoncker heeft de afgelopen week samen met Michael De Nijs en Tom Dreelinck, twee collegabrandweermannen bij het korps van Lede, in Portugal doorgebracht. Ze namen er onder de vleugels van vzw Gear-Up-Safety actief deel aan interventies en oefeningen met het brandweerkorps van Castro Daire tijdens het brandseizoen. In ruil voor de opleiding van de vijf brandweermannen schenkt de vzw nieuw materiaal aan het brandweerkorps. “We kregen er een opleiding rond brandbestrijding, maar hebben er ook onder andere geklommen, off-road gereden, blus- en traumahelikopters bezocht en natuurlijk ook interventies meegemaakt”, vertelt Dedoncker. Ze moesten onmiddellijk aan het werk. “We kregen tijdens onze eerste dag uitleg bij het materiaal, moesten een hele lijst met Portugese namen uit het hoofd leren, en kregen eigenlijk zogoed als meteen een oproep voor een bosbrand. We kregen er oude interventiepakken van Kruibeke aan en trokken de bergen in. De aanrijtijden zijn trouwens ook vaak gigantisch lang”, vult De Nijs aan. 

    “Wat ons vooral bijblijft? Hoe die mannelijke en vrouwelijke brandweermannen voluit blijven gaan, terwijl dat fysiek zo zwaar is. In 35 graden klauter je daar over rotsen om brandhaarden te bereiken die via uitkijktorens worden gedetecteerd. Ook de warmte van de lokale bevolking zullen we niet snel vergeten. De helft van het dorp zou je iets om te drinken komen aanbieden en een schouderklopje komen geven. ” 

    ‘Once in a lifetime experience’

    Het drietal werd hartelijk uitgewuifd door enkele plaatselijke collega’s. “Eén van die mannen stond zelfs met de tranen in zijn ogen. Je hebt natuurlijk die week heel intensief samengewerkt”, vertellen ze. “Het is eigenlijk niet echt een stage, maar eerder een ervaring voor het leven. We hebben ons steentje kunnen bijdragen, kregen ook een stukje cultuur mee en hebben heel wat bijgeleerd. Zo leerden we dat brand zich ook via de wortels van bomen en struiken kunnen verspreiden, dat iets wat in brand heeft gestaan binnen paar dagen ineens opnieuw sneller in brand kan staan, maar natuurlijk ook hoe je dat best aanpakt. Het kriebelt nu al om opnieuw terug te gaan.” 

    Info: http://www.gear-up-safety.be  

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons