Charter moet misbruik van aanstekergas en lachgas indijken

    18 juli 2019

    NINOVE – Een charter tussen de stad en winkeliers moet misbruik van aanstekergas en lachgas tegengaan. Het gebruik ervan kan immers zware gevolgen hebben.

    Vorig jaar in september lagen op verschillende plaatsen in de stad lege bussen aanstekergas. Goedroen Lammens (medewerker van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen en ook drugpreventiewerker en drugbegeleider voor de stad) contacteerde hierop een aantal handelaars. Ze vroeg hen om alert te zijn wanneer jongeren aanstekergas aankopen en hen ook aan te spreken over de gevaren. Het fenomeen was snel de kop ingedrukt; gedurende een hele periode zijn geen bussen aanstekergas meer gevonden.

    In januari deed zich een nieuw fenomeen voor. Op plaatsen, waar vaak jongeren samenkomen of rondhangen, bleken soms grote hoeveelheden slagroompatronen te liggen. Samen met de gemeenschapswachten van de stad ging Goedroen Lammens opnieuw op bezoek bij de verschillende handelaars die aansteker- of lachgas verkopen. Ze vroeg hen om deze producten achter de kassa te plaatsen en de jongeren te blijven aanspreken op de gevaren. Ondertussen hielden de gemeenschapswachten en de politie een oogje in het zeil en ook de buurtwerkers van LEJO bezochten verschillende plaatsen om jongeren aan te spreken.

    Charter

    Tijdens een overleg in juni tussen de burgemeester, de betrokken diensten en de handelaars is een charter opgesteld met daarin verschillende beperkende maatregelen, waar ook de winkeliers konden achter staan. Zo zullen zij geen aanstekergas of lachgas meer verkopen aan minderjarigen, hen aanspreken als ze de producten willen aankopen, zullen ze geen promotie of reclame maken en geen thuisbezorging ervan voorzien.

    “Het gebruik van deze drugs kan zware gevolgen hebben. Het is goedkoop en voor jongeren in de experimentele fase vaak ook drempelverlagend om te gebruiken”, waarschuwt burgemeester Tania De Jonge. “We vragen ook dat alerte ouders de preventiewerker contacteren.”

    Als je bussen aanstekergas of slagroompatronen vindt, meld je dit best aan de dienst integrale veiligheid (054-31 33 61) of aan de drugspreventiewerker van de stad, Goedroen Lammens (054-31 05 08 of  0499-57 84 91 of goedroen.lammens@zov.be).

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons