Code oranje tijdens storm Eunice

    18 februari 2022

    OOST-VLAANDEREN – Het KMI voorspelt van vrijdag 18 tot zaterdagnacht 19 februari (zware) storm en kondigt code oranje af voor de hele provincie.

    Het KMI verwacht vrijdag 18 februari tussen 14 uur en 19 uur een zware zuidwesterstorm: windkracht 10 Beaufort; in de provincie Oost-Vlaanderen rukwinden tussen 100 en 130 km/uur.

    Wees voorbereid

    Een dergelijke storm kan veel schade aanrichten en ook het verkeer ernstig verstoren. Om die schade zoveel als mogelijk te beperken kan je verschillende maatregelen nemen.

    • Parkeer je auto niet onder een boom.
    • Let op voor vallende takken of andere voorwerpen.
    • Vermijd parken.
    • Maak dingen, die door de wind zouden kunnen loskomen, vast.
    • Is het niet strikt noodzakelijk om je te verplaatsen, blijf dan binnen.

    Domeinen

    De provinciale recreatiedomeinen, bossen en natuurgebieden zijn vrijdag 18 februari gesloten.

    • Alle bossen en natuurgebieden zijn verboden toegang tijdens het stormweer, ook al zijn de ingangen niet fysiek afgesloten. Dit geldt vanaf 90 km/uur.
    • Wandelpaden, buitensportterreinen, golf… zijn eveneens afgesloten. Zwembaden en sportuitbatingen binnen blijven open. In De Gavers blijven de camping en de jeugdherberg bereikbaar.
    • Ook tijdens de dagen na een storm let je in het bos best nog goed op: loshangende takken of hangende bomen kunnen plots vallen bij windstil weer. Als je gevaarlijke situaties opmerkt kan je deze melden, via natuur@oost-vlaanderen.be.

    1722

    Het e-loket en het telefoonnummer 1722 zijn geactiveerd als je de brandweer nodig hebt voor stormschade, waarbij niemand (potentieel) in levensgevaar is. Bijvoorbeeld als je dringend een ziekenwagen nodig hebt, als je huis in brand staat of dreigt in te storten, als op een drukke weg een risico bestaat op een auto-ongeluk.

    Hou het noodnummer 112 vrij voor mensen, die zich echt in levensgevaar bevinden.

    Tijdens piekmomenten kan dat nummer overbevraagd zijn, waardoor een wachtrij kan ontstaan. Het e-loket biedt een alternatief. Het handelt de aanvraag op dezelfde wijze af als een oproep naar het nummer 1722, maar dan digitaal. Elke aanvraag, die via het nationaal loket wordt ingevuld, wordt verstuurd naar de juiste hulpverleningszone.

    Info: crisiscentrume-loket1722 – 1722 – noodnummer 112.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons