Een korte rondgang in watergevoelig gebied

    02 januari 2024

    NINOVE – Volgens waterhuishoudkundige Patrick Willems (KU Leuven) is de Dendervallei het recept voor wateroverlast bij langdurige neerslag. Dat blijkt de afgelopen en de komende dagen helaas overduidelijk.

    Een verzadigde bodem, steile hellingen en water dat niet weg kan, aldus een artikel in De Standaard van dinsdag 2 januari. Neem daarbij nog een dichte bebouwing en bewoning langs de oevers van de rivier en je hebt het ideale recept voor wateroverlast. Nergens zijn we daarvoor kwetsbaarder dan in de Dendervallei. Volgens hydroloog Patrick Willems is een cascade van terrassen de oplossing voor dit probleem.

    Wateroverlast

    Dat is natuurlijk een mogelijke oplossing op (middel)lange termijn. Maar voor het ogenblik is het op sommige plekken echt pompen of verzuipen.

    Dinsdag 2 januari kregen we in de loop van de dag verschillende meldingen binnen en zelf bezochten we een aantal getroffen straten en plaatsen in enkele deelgemeenten zoals de  De Walputstraat (Meerbeke), de Plekkerstraat (Aspelare), de Godeystraat en de Smid Lambrechtstraat (Outer).

    In Ninove zette de carnavalsgroep NKV De Zjiëlen aan de Désiré De Bodtkaai zijn eigen pompwagen in om instromend water naar de Dender over te hevelen. Een industriële pomp klaarde dezelfde klus aan de Denderkaai. De Ninoofse brandweer kreeg heel wat oproepen binnen, onder meer ook voor een afdekzeil, dat aan de stelling van de Abdijkerk door de hevige wind was losgewaaid.

    In het Hartencollege aan de Onderwijslaan hebben verschillende leerkrachten dinsdagavond alles in het werk gesteld om de school te beschermen tegen wateroverlast. De gebouwen liggen pal naast de Dender en kregen in het verleden al af te rekenen met overstromingen. De laatste keer in 2010, toen de klassen onder water liepen. De directie was de hele dag aanwezig om de situatie op de voet te volgen en de problemen van toentertijd te voorkomen.

    Uiteraard is dit maar een kleine rondgang en niet eens bij machte om de miserie te beschrijven, die het wassende water voor de getroffenen betekent.

    We wensen hen veel sterkte toe en hulpvaardige handen van de hulpdiensten, buren en vrijwilligers in afwachting, dat de neerslag en de wind geleidelijk in hoeveelheid en kracht zullen afnemen.

    ADU/MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons