Hoosbuien en langdurige regenval zorgen voor wateroverlast

    03 januari 2022

    NINOVE – De hevige regenval van zondagavond 02 januari zorgde op een aantal plaatsen voor overstromingen en modderstromen. Ook de komende dagen is plaatselijk wateroverlast niet uitgesloten.

    Op korte tijd viel zondagavond een grote hoeveelheid regen.

    Overlast

    In de Valleistraat (Meerbeke) kon de beek/langsgracht het water niet tijdig afvoeren. Bij enkele woningen drong het water van de beek naar binnen. Ook een aantal kelders liep onder water. Er is uiteraard heel wat schade aan de huizen.
    De Winningenbeek gaat even verder onder de Halsesteenweg door richting Tenbergkets en de overstromingszone van de Grote Molenbeek.

    In de Minnenhofstraat (Denderwindeke) was sprake van een modderstroom. De brandweer en de stadsdiensten moesten daar vorig jaar al enkele keren langskomen om de verstopte riolering vrij te maken.

    De brandweer van de zone Zuid-Oost moest alle zeilen bijzetten om de gevolgen van die calamiteit op te lossen. Gelukkig trok het water na enkele uren weg en was het inmiddels ook gestopt met regenen.

    Al geven de voorspellingen voor de komende dagen nog flink wat regen op en is meer wateroverlast niet uitgesloten.

    Maatregelen

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) was zich gisterenavond gaan vergewissen van de toestand ter plaatse.

    Maandagochtend liet ze aan Radio 2 weten, dat Ninove de beken en rioleringen geregeld laat onderhouden en reinigen.

    Tegelijk wil de stad deze beken op termijn laten verbreden. Dat zal gebeuren in overleg met de provincie. Er zijn ook al een aantal bufferbekkens aangelegd, al kunnen deze niet altijd de plotse toevloed van hemelwater opvangen na een intense hoosbui.

    Veel heeft ook te maken met de betonnering en de verklinkering van de oppervlakte, de verstoppingen door sluikafval, modderstromen van braakliggende akkers, het rechttrekken, indammen en overwelven van beken en grachten, het bouwen in natuurlijke overstromingsgebieden.

    Voorspellingen

    In het Denderbekken was de toestand maandagmiddag 03 januari ‘pre-waak’. Men verwacht een overschrijding van de waakpeilen de komende 2 dagen.

    De afgelopen nacht viel in lokaal tot 25 mm neerslag. In het Denderbekken zijn de peilen van de onbevaarbare waterlopen hierdoor gestegen en kan de Dender lokaal buiten haar oevers treden.

    De waterpeilen zijn ondertussen opnieuw gedaald of dalende. Er zou geen gevaar zijn voor kritieke overstromingen vanuit de onbevaarbare waterlopen.

    Vandaag en morgen wordt het wisselvallig met buien. In Vlaanderen kunnen de totale hoeveelheden oplopen tot 30 mm op 48 uur tijd. Hierdoor zullen de peilen op de onbevaarbare waterlopen opnieuw stijgen, met niet-kritieke overstromingen tot gevolg. Waar nodig zullen wachtbekkens vollopen. Er worden voorlopig nergens kritieke overstromingen vanuit de onbevaarbare waterlopen of de rioleringen verwacht.

    Ook de rest van de week blijft het wisselvallig met regelmatig buien.

    Info: wateroverlast.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons