Nieuwe boete in strijd tegen winkeldiefstallen

    06 februari 2022

    NINOVE – Een zogenaamde lik-op-stukboete is volgens burgemeester en federaal kamerlid Tania De Jonge (Open VLD) een nieuw wapen in de strijd tegen winkeldieven. Al blijft het belangrijk om elke diefstal aan te geven.

    “Heel wat handelaars worden regelmatig geconfronteerd met winkeldiefstallen”, aldus de burgemeester. “Tijdens de eindejaarperiode hebben we de voetpatrouilles in onze binnenstad opgedreven. Het aantal winkeldiestallen bleef binnen de perken, maar elke diefstal is er één teveel voor de hard werkende zelfstandige. Ook al dalen de diefstallen elk jaar, dit is enorm frustrerend.”

    Boete

    Meestal doen de benadeelde winkeliers geen aangifte.

    “Ze hebben het gevoel, dat er toch niet veel mee wordt gedaan. Voor politie en justitie is het inderdaad geen gemakkelijke procedure. Dus komen daders er vaak onbestraft mee weg. Dankzij minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stoppen we deze straffeloosheid nu. We geven de politie een nieuw wapen in de strijd tegen winkeldieven: de lik-op-stukboete.”

    Hiermee kan de politie meteen ingrijpen en de dader een boete opleggen tot € 350, bovenop de eventuele schadevergoeding.

    Win-win

    “De boete moet onmiddellijk worden betaald via bancontact, een QR-code of een overschrijving. Zo niet, riskeert de winkeldief toch een vervolging. Zo kunnen we deze ‘kleine’ criminelen voortaan snel en efficiënt straffen zonder de politie en justitie te overbelasten. Zij houden de handen vrij om zich met de bestrijding van zwaardere vormen van criminaliteit bezig te houden. En onze handelaars kunnen iets meer op hun gemak hun werk doen. Win-win.”

    Tot slot een oproep aan alle winkeliers: “Word je geconfronteerd met diefstal, doe dan voortaan wél een aangifte. De politie zal nu straffer kunnen optreden.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons