Parket waarschuwt voor toenemende helpdeskfraude

    17 maart 2024

    OOST-VLAANDEREN – Steeds vaker gebeuren gevallen van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als medewerkers van Card Stop of van een bank. Het parket Oost-Vlaanderen roept op tot waakzaamheid.

    Bij die helpdeskfraude richten de criminelen zich vooral tot kwetsbare oudere mensen via de telefoon en door fysiek langs te gaan.

    Werkwijze

    De slachtoffers krijgen een telefoontje van een zogenaamde bankmedewerker of van Card Stop. Die ‘medewerker’ vertelt het slachtoffer, dat verdachte handleidingen zouden zijn opgemerkt op haar/zijn bankrekening. Vervolgens wordt aan de telefoon gevraagd om online acties uit te voeren met de kaartlezer, waarna in tweede instantie een medewerker aan de deur komt. Het kan ook zijn, dat onmiddellijk iemand van die criminele organisatie langskomt.

    De oplichters begeleiden de slachtoffers stap voor stap doorheen de online acties. Daarnaast zorgen ze ervoor, dat het slachtoffer de hele tijd aan de lijn blijft zodat hij of zij onmogelijk familie, de eigen bank of anderen kan verwittigen.

    Waakzaam

    Het parket roept op tot waakzaamheid. Card Stop zal nooit zelf contact opnemen en bankmedewerkers komen niet aan huis. Geef nooit bankkaarten of cash geld mee. Indien zogenaamde bankmedewerkers je contacteren omdat ze ‘verdachte handelingen hebben opgemerkt’, haak dan onmiddellijk in en neem contact op met je eigen bank.

    Toch slachtoffer van helpdeskfraude? Neem dan contact op met de politie en laat je bankkaart(en) blokkeren via Card Stop.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons