Politie vraagt aandacht voor Bargoense tekens

    29 oktober 2020

    OUTER – In een woonwijk zijn donderdag 29 oktober zogenaamde Bargoense tekens ontdekt. Deze zouden informatie geven over bezittingen en beveiligingen van huizen. Meestal zitten kinderen of flauwe grappenmakers hierachter.

    Bargoens, ook dieventaaltje geheten, is vooral in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw gesproken. Het zijn vaak woorden van Jiddische of Hebreeuwse afkomst. Het was vroeger de geheimtaal van dieven en landlopers. Momenteel betekent het onverstaanbare taal.

    Bargoense tekens zijn eenvoudige symbolen, die zwervers of inbrekers met krijt achterlieten vlak bij de voordeur en onder het huisnummer van woningen. De symbolen bestaan uit eenvoudige tekens zoals:
    – een ruit (hier woont een politieagent),
    – een horizontale zigzaglijn of lijnen (gevaarlijke hond),
    – drie diagonale strepen (al eerder bestolen),
    – een driehoek (alleenstaande vrouw),
    – een rechthoek met punten erin (plasmascherm, laptop of kluis aanwezig).

    Sommigen hechten hieraan geen geloof en klasseren dit als een broodjeaapverhaal.

    Kinderen

    Niet zelden blijkt, dat de tekens zijn aangebracht door spelende kinderen, hangjongeren of andere personen. Ze willen enkel en alleen de bewoners van die bepaalde woning of wijk om één of andere reden angst aanjagen.

    Mocht je meer informatie hebben over de personen die in de wijk Meeuwenlaan-Lijsterlaan-Roodborstjeslaan-Karekietlaan-Zwaluwlaan-Leeuwerikenlaan deze tekens hebben aangebracht op of nabij woningen, contacteer dan de lokale politie Ninove.

    Doe dit ook als het enkel gaat om spelende kinderen of hangjongeren, zodat de politie de bewoners van de wijk kan geruststellen.  De patrouilles kunnen dan op het terrein gepast en tijdig reageren.

    Info: lokale politie Ninove – 054-312 312 – 101 of 112 (dringende gevallen).

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons