Politie waarschuwt voor WhatsApp-fraude

    18 februari 2021

    NINOVE – De lokale politie krijgt de laatste weken geregeld aangiftes van WhatsApp-fraude. Die vorm van oplichting krijgt bij ons ook steeds meer voet aan de grond.

    Door de coronacrisis zitten veel 60-plussers thuis en hebben ze minder direct contact met hun kinderen. Criminelen maken hiervan handig gebruik.

    Het slachtoffer ontvangt een WhatsApp-bericht, zogenaamd van de zoon of de dochter. Deze heeft zijn/haar telefoon in het water laten vallen of nam een nieuw abonnement, wat het nieuwe telefoonnummer verklaart.

    Geld

    Tijdens het daaropvolgend schijnbaar normaal gesprek vraagt zoon- of dochterlief geld. Het gaat vaak over flinke geldbedragen: bijvoorbeeld om een dringende rekening te betalen, die hij of zij met het nieuwe mobieltje nog niet via internetbankieren kan vereffenen.

    De criminelen gebruiken informatie, foto’s en zelfs stemfragmenten van sociale media om mogelijke argwaan weg te nemen. Voelen ze aarzeling, dan sturen ze iets over het échte leven van de zoon of dochter. Bijvoorbeeld: “Ik bel je straks even, ik moet nu x ophalen van de crèche.”
    Omdat deze informatie tot de levenssfeer van hem of haar hoort, lijkt het allemaal te kloppen en schrijft de ouder het geld over. Slachtoffers kunnen op deze manier grote sommen kwijtraken.

    Voorkomen

    Maak nooit zomaar geld over en controleer altijd of je echt met deze persoon te maken hebt. Bel hem of haar op, niet alleen via het nieuwe telefoonnummer maar probeer óók het oude nummer.

    In sommige gevallen hoor je vaag de stem van de bekende op het nieuwe nummer, waarna het gesprek stopt. Dit zijn geluidsfragmenten, die van sociale media zijn gehaald.

    Pas wanneer je écht met de bekende hebt gesproken en zeker weet, dat het verhaal klopt, kun je overwegen om te betalen.

    Aangifte

    Ben je toch het slachtoffer van WhatsApp-fraude? Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bij de bank.

    Laat indien mogelijk de financiële transactie blokkeren en verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter en/of andere relevante informatie.

    Info: meld de oplichting via het formulier op de website meldpunt.belgie.be. Doe aangifte bij de lokale politie en maak online een afspraak.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons