Professor Mattias Desmet over de psychologie van het totalitarisme

    13 februari 2022

    POLLARE – Mattias Desmet stelde woensdag 9 februari in het parochiaal centrum zijn nieuwste boek voor: ‘De psychologie van totalitarisme’.

    Professor Desmet is klinisch psycholoog, doceert aan de UGent, heeft een doctoraat filosofische en psychologische wetenschappen en behaalde ook een master in de statistiek. Hij bracht begin februari zijn derde boek uit en publiceerde tot nu toe meer dan vijftig wetenschappelijke artikels.

    Vrijmoedig

    Zijn boekvoorstelling in Pollare was meteen ook een lezing over het belang van de stem in massavorming.

    Waarom is het belangrijk om als dissidente stem te blijven spreken? Niet alleen voor het effect op de andere, maar ook voor het effect dat het heeft op onszelf.

    Je kunt dit kort omschrijven met de oude Griekse term parrhesia: het oprechte en vrijmoedige spreken.

    Karaktermoord

    Dat vrijmoedige spreken is volgens de professor nu meer dan ooit belangrijk.

    We leven in een maatschappij waar onderhand enkel plaats is voor één narratief. Op diegene die dit niet volgt, wordt nogal gauw en vlotjes een karaktermoord gepleegd, ongeacht behaalde diploma’s of titels.

    Weinig mensen stellen zich hierbij vragen. Als je dat wel doet, word je gemakshalve in het hokje van de  complotdenkers geplaatst. Dit is volgens professor Desmet hét schoolvoorbeeld van massavorming en bovendien de basis voor het ontstaan van een totalitaire staat.

    Boek

    Voor zijn boek haalde hij zijn inspiratie bij filosofe en politieke denker Hannah Arendt en socioloog en psycholoog Gustave Le Bon.

    Ondertussen is professor Desmet al ver buiten ons land bekend. Hij gaf tal van interviews met bekende en minder bekende mensen. Die interviews zijn buiten de grenzen massaal bekeken.

    Zijn boek is ruim een week na publicatie al aan een derde druk toe. Een signaal, dat in deze tijden meer en meer mensen nood krijgen aan een andere stem.

    Omdat Ninofmedia alle stemmen wil laten horen, gingen we langs voor een gesprek met deze boeiende en rustgevende man. De aanwezigen op de voorstelling van zijn boek waren allen tevreden, dat ze intekenden.

    BDB

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons