Racistisch incident brengt Ninoofse politie in verlegenheid

    16 juni 2021

    NINOVE – Aan de Franstalige Brusselse krant Le Soir deed een jonge vrouw haar verhaal over racistisch verbaal en fysiek geweld, waarvan zij vrijdag 11 juni het slachtoffer was. Volgens haar nam de lokale politie haar klacht niet ernstig. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) geeft een andere versie van wat zich op het politiekantoor afspeelde.

    De 19-jarige Nisrine verklaarde dinsdag 15 juni aan Le Soir, dat ze vrijdagochtend 11 juni op de parking van een warenhuis, waar ze werkt als kassierster, is uitgescholden, bespuwd en nadien is aangereden omdat ze een hoofddoek droeg. Ze raakte lichtgewond in het gelaat, aan een arm en een knie.

    Een voorbijganger bood hulp aan, maar ze was zo van haar melk, dat ze gewoon aan het werk is gegaan. Pas ’s avonds drong de ernst van de feiten tot haar door.

    Aangifte

    Samen met haar Franstalige vader ging ze zaterdagmorgen 12 juni aangifte doen bij de Ninoofse politie. Volgens haar zijn ze daar onheus behandeld: “Au commissariat, ils nous ont clairement traités comme de la merde.”

    De politie zou niets hebben willen weten of doen, behalve dat ze een medisch attest nodig hadden. Zonder dat konden ze niets aanvangen.

    Omdat ze ondervonden, dat hun getuigenis niet zou worden gehoord, gingen vader en dochter naar het commissariaat van hun woonplaats Laken. Daar heeft Nisrine klacht kunnen neerleggen wegens poging tot moord en racisme. Eventueel zal het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek instellen.

    Het volledig relaas kun je nalezen in het artikel van Le Soir (15 juni), dat we toevoegen. Daarin zijn geen wederwoord of verklaring opgenomen van de Ninoofse korpsoverste of van de burgemeester.

    Veroordeling

    “In eerste instantie vind ik het als burgemeester onaanvaardbaar, dat mensen omwille van hun uiterlijk het slachtoffer zijn van fysiek geweld”, aldus Tania De Jonge. “Ik veroordeel dit ten stelligste. Ik hoop, dat de dader gevonden en opgepakt wordt en er een passend gevolg komt door de gerechtelijke overheid.”

    Nadat de burgemeester was ingelicht over het verhaal van Nisrine, heeft ze onmiddellijk contact opgenomen met de korpschef om na te gaan wat er is gebeurd, wat mogelijk is fout gelopen bij de aangifte in het politiekantoor.

    Andere versie

    “Het is alvast duidelijk, dat onze politie het slachtoffer heeft willen helpen. Op basis van de eerste informatie is haar aangeboden om een afspraak te maken, desnoods dezelfde dag nog, om uitgebreid aandacht te kunnen schenken aan het voorval. Bij onze politie is een andere versie van de feiten geschetst ten overstaan van de inhoud van het proces-verbaal in Laken. We moeten hier wel lessen uit trekken. Onze korpschef zal nog een gesprek hebben met de dame in kwestie.”

    Meteen na ontvangst van het pv heeft de lokale politie Ninove een onderzoek ingesteld . “Hopelijk vinden ze de dader. De kwaliteit van het politieonthaal is immers een topprioriteit. De bestuurlijke overheid hecht heel veel belang aan een gelijkwaardige behandeling van elke burger, ongeacht de etnische achtergrond, nationaliteit, sociale klasse, godsdienst, opvattingen, sekse, taal, genderidentiteit of leeftijd.”

    Voor de volledigheid geven we hieronder, naast het relaas in Le Soir, ook het persbericht van de stad en de politie Ninove, waarin de andere versie uitvoerig aan bod komt. Het is ons pas woensdagnamiddag 16 juni toegestuurd.

    Info: 20210615 Le SoirPersbericht Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons