Vrees voor nog meer regen en wateroverlast

    02 januari 2024

    REGIO – De lokale crisiscel zit sinds dinsdagnamiddag 02 januari samen. Zandzakken in het Ninoofse stadsmagazijn ophalen kan voorlopig niet meer, maar vrijwilligers kunnen helpen om 3.500 extra zandzakken te vullen.

    De laatste periode viel veel regen en is de bodem verzadigd. Op bepaalde plaatsen in Ninove en deelgemeenten is nu al wateroverlast, die door de voorspelde regen van vanavond en morgen nog zal toenemen.

    Denderbekken

    De afgelopen 24 uur is over heel Vlaanderen tussen de 20 en 25 mm neerslag gevallen. Hierdoor zijn verschillende onbevaarbare waterlopen buiten hun oevers getreden en komen akkers en weilanden onder water. In het Denderbekken viel op 48 uur tijd 45 mm neerslag. De peilen op de onbevaarbare waterlopen zijn al zeer hoog en stijgen nog. Wachtbekkens worden zoveel mogelijk aangesproken om de peilen onder controle te houden.

    Op de Dender is de alarmdrempel in Pollare (afwaarts), Idegem (afwaarts), Denderleeuw (afwaarts) en Teralfene (afwaarts) overschreden. Elders op de Dender zijn vooral prewaakdrempels overschreden. De afvoer in Overboelare bedraagt momenteel 65m³/s en zal vannacht nog toenemen tot 70-85 m³/s. Meer peilstijgingen zijn zeker nog te verwachten, met de overschrijding van waakdrempels en alarmdrempels tot gevolg. Het Denderbellebroek wordt bij hoogwater gevuld tot het einde van deze week.

    Voorspelling

    Dinsdagavond trekt de regenzone weg via het oosten, maar vannacht wordt het onstabiel met buien vanaf het westen. Ook woensdag worden nog regenbuien verwacht. De juiste hoeveelheid en locatie is nog niet duidelijk. Hierdoor zullen de peilen op de onbevaarbare waterlopen verder stijgen. Dat zal ook gevolgen hebben voor het Denderbekken.

    Tegen het einde van de week wordt het droger en kunnen de waterpeilen opnieuw dalen.

    Hulpverlening

    In geval van wateroverlast, contacteer je de brandweer via 1722 of Hulpverleningszone Zuid-Oost-Vlaanderen.

    Gelieve enkel het noodnummer te gebruiken als je woning in gevaar is, ook voor zandzakken. Er zijn massaal veel oproepen en de hulpdiensten proberen iedereen te helpen.

    De stad voorziet 3.500 extra zandzakken en zoekt vrijwilligers die willen helpen deze te vullen. Helpende handen zijn welkom bij de technische dienst aan het Paul De Montplein 10 in Ninove.

    Info: WaterinfoHulpverleningszone Zuid-Oost-Vlaanderen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons