• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Warmteactieplan in werking – Ninove & Geraardsbergen roept de bevolking op tot solidariteit

  19 juni 2017

  Ninove & Geraardsbergen – De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan is geactiveerd.

  Met de zomerse dagen en de verwachtingen van een hittegolf de komende dagen, is het belangrijk dat we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen voor onszelf, maar ook voor kinderen en ouderen in de buurt.

   Meer

  We verwachten vanaf vandaag opnieuw een periode met enkele dagen van aanhoudende warmte. In het kader van de campagne ‘warme dagen’ en het nieuwe Vlaamse warmteactieplan roept het Agentschap Zorg en Gezondheid de burger op om tijdens deze warme dagen extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen.

  Voornamelijk (sociaal geïsoleerde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen risico op ernstige gezondheidseffecten van warmte.

   Burgemeester Tania De Jonge en Guido De Padt doen beroep op de solidariteit van de burger. ‘Ga op warme dagen eens langs bij alleenstaanden in je buurt en hou een oogje in het zeil of zij voldoende en regelmatig drinken, ook als ze geen dorst hebben.

  Zorg voor aangepaste kledij, een frisse kamer of breng de oudere naar een koelere plaats.

  Kan jij niet langs gaan, zorg dat iemand anders langsgaat of zet een buurtnetwerk op met vrijwilligers.’

   Meer informatie vind je op www.warmedagen.be

  Voorzorgsmaatregelen bij hitte en ozon

  • Op warme, zonnige zomerdagen is het verstandig zich in de eerste plaats te beschermen tegen de zon en voldoende te drinken.
  • Drink vóór u dorst hebt, en meer dan gewoonlijk (water, fruitsap, afgekoelde bouillon …), minstens 1,5 tot 2 liter per dag in rust.
  • Vermijd alcoholische dranken (bier, wijn, …) en cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola …). Zij verstoren de natuurlijke vochtregulatie van het lichaam.
  • Beperk lichamelijke inspanningen (bv. sportactiviteiten) of rust geregeld en drink voldoende (2 tot 4 glazen per uur).
  • Blijf binnen, maar houd de zon buiten. In de binnenlucht is er minder ozon dan in de buitenlucht.
  • Zoek de koelte op en/of koel uw lichaam regelmatig af (douche, bad, zwembad …).
  • Hou er rekening mee dat een ventilator die de warme lucht doet circuleren weinig of geen verkoeling brengt; een airconditioning doet dat wel.
  • Pas uw kleding aan: lichte kleding (katoen), helder van kleur, hoed of petje tegen de zon.
  • Bescherm u ook tegen zonnebrand met een zonnecrème.
  • Als u bepaalde geneesmiddelen neemt, informeer dan best op voorhand bij uw arts of apotheker of zij een negatief effect kunnen hebben op uw gezondheid gedurende een hitteperiode, en of de dosis aangepast moet worden.
  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons