Wees extra waakzaam voor oplichting en helpdeskfraude

    11 april 2024

    NINOVE – De lokale politie stelt een stijging vast van het aantal gevallen van oplichting/helpdeskfraude. Vooral senioren zijn hiervan het slachtoffer.

    Deze oplichting gebeurt door personen, die zich voordoen als een medewerker van de bank of een officiële instantie zoals Cardstop of de federale politie.

    Werkwijze

    De oplichters bellen hun slachtoffers op met de melding, dat een fraude is vastgesteld op hun rekening. Ze winnen hun vertrouwen omdat ze beschikken over enkele persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld een naam of geboortedatum.

    Zij vragen mogelijk naar wachtwoorden en codes of ze laten de slachtoffers een aantal bankverrichtingen doen, bijvoorbeeld geld overschrijven naar een andere rekening.

    De slachtoffers hangen soms urenlang aan de telefoon, zodat het onmogelijk is om familie of anderen te verwittigen.

    Uiteindelijk stuurt de beller een ‘collega’ langs, zogezegd om de fraude te laten stoppen. Die oplichter komt aan de deur en laat het slachtoffer eventueel nog enkele verrichtingen uitvoeren via een computer of smartphone.

    Ondertussen worden sommen overgeschreven of online aankopen gedaan. In sommige gevallen worden zelfs de bankkaarten en de smartphones meegenomen. Achteraf worden de bankkaarten misbruikt om aankopen te doen.

    Voorkomen

    Wat als je telefoon krijgt van jouw bank of een officiële instantie?

    • Wees steeds waakzaam. Een echte bankmedewerker of officiële instantie zal jou nooit opbellen om te vragen naar persoonlijke gegevens, wachtwoorden of codes.
    • Een echte bankmedewerker of officiële instantie zal nooit langskomen naar aanleiding van fraude. Ga niet in op voorstellen om bij jou thuis langs te komen en verbreek meteen het contact. Krijg je toch bezoek, bel dan meteen 101/112. Probeer zoveel mogelijk gegevens te onthouden zoals een persoonsbeschrijving, de nummerplaat van het voertuig.
    • Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden of codes door via de telefoon. Download ook nooit op vraag programma’s op je computer, laptop of gsm. Hierdoor geef je de oplichters de volledige controle over jouw toestel.
    • Twijfel je? Haak in en informeer je bij jouw eigen bankkantoor via een door jou gekend telefoonnummer en niet via een contactnummer dat je krijgt van de oplichters.

    Reageren

    Als je toch slachtoffer bent, is snelheid van belang.

    • Bel onmiddellijk Card Stop (078-170 170) om je bank- of kredietkaart(en) te blokkeren.
    • Breng de bank(en) op de hoogte.
    • Kom meteen langs bij de lokale politie of verwittig de dienst 101/112.

    Om klacht neer te leggen, beschik je best over deze nuttige gegevens.

    • Bankgegevens en eventuele serienummers of IMEI-nummers.
    • Het toestel, waarop de fraude is gepleegd.
    • Een afdruk met nuttige bewijzen zoals een bericht, mail, schermopnames.
    • Info over de verdachte: uiterlijke kenmerken, taal/tongval, voertuig en nummerplaat, naam, telefoonnummer, e-mailadres, rekeningnummer.

    Verwittig vrienden, familie en kennissen en breng hen op de hoogte van de valkuilen.

    Info: Lokale politie Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons