Zandzakjes ter beschikking tegen wateroverlast – Nieuwe versie

    02 januari 2024

    NINOVE – Omdat lokaal wateroverlast niet is uitgesloten, kun je zandzakjes oppikken bij de technische dienst.

    Door de regen van de afgelopen dagen en weken is de bodem verzadigd. Tijdens een regenbui is plaatselijke wateroverlast niet uitgesloten. Je kunt een aantal maatregelen nemen. Een daarvan is zandzakjes plaatsen op kritieke punten.

    Als je deze nodig hebt, kun je ze oppikken bij de technische dienst, Paul de Montplein 10 in Ninove. Geef vooraf eerst een seintje via 054-50 54 00.

    De Oude Kaaibrug is sinds maandag 1 januari omhoog getrokken, zoals dat de gewoonte is bij een hoge waterstand van de Dender.

    Overstromingen

    De afgelopen nacht is over heel Vlaanderen tussen 10 en 15 mm neerslag gevallen. Hierdoor zijn verschillende onbevaarbare waterlopen buiten hun oevers getreden en komen akkers en weilanden onder water. In het Denderbekken is de laatste 48 uur al 35 mm neerslag gevallen.

    De peilen op de onbevaarbare waterlopen zijn al zeer hoog en stijgen nog. De wachtbekkens worden zoveel mogelijk aangesproken om de peilen onder controle te houden.

    Tot en met donderdag valt overvloedige regen via verschillende neerslagzones. Alarmdrempeloverschrijdingen zijn deze week niet uitgesloten, met mogelijk lokaal kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterwegen.

    Op de Dender is de alarmdrempel in Pollare (afwaarts) overschreden. Elders op de Dender zijn vooral prewaakdrempels overschreden. De afvoer in Overboelare bedraagt momenteel 60m³/s en zal vannacht nog toenemen tot 70-85 m³/s. Andere peilstijgingen zijn zeker nog te verwachten met overschrijding van waakdrempels en alarmdrempels.

    Het Denderbellebroek wordt bij hoogwater gevuld tot het einde van deze week. Nadien zal het droger zijn, waardoor de waterpeilen opnieuw zullen kunnen dalen.

    Info: Wat te doen bij wateroverlastWaterinfo.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons