“Zwaar geval van dierenmishandeling blijft wellicht niet zonder gevolg”

14 mei 2020

NINOVE/GERAARDSBERGEN – De beide stadsbesturen kregen een melding van een zwaar geval van dierenmishandeling langs de Dender. Een koe, die in het water was gesukkeld, zou op een bijzonder brute manier door de eigenaar uit het water zijn getrokken. Ze onderzoeken de mogelijkheid voor burgerlijke partijstelling.

De melding kwam zowel via de brandweerpost van Geraardsbergen als via Gaia binnen. Het stadsbestuur ontving ook beelden van het incident. De lokale politie stelde een proces-verbaal op.

Schepen van dierenwelzijn Martine Duwyn (Geraardsbergen) verzekert, dat ze de melding ernstig zullen onderzoeken: “De beelden, die we te zien kregen, waren in elk geval zeer schokkend. Indien het onderzoek ook de andere verklaringen van getuigen bevestigt, kan dit niet zonder gevolg blijven.”

Beide besturen staan in nauw contact met elkaar en zullen in samenspraak de afhandeling van de melding opvolgen. “We leggen de zaak aan beide schepencolleges voor. We contacteren de Vlaamse overheid om na te gaan of we ons burgerlijke partijstelling kunnen stellen op basis van het onderzoek”,  zegde ons de Ninoofse schepen Wouter Vande Winkel.

Gelijkaardig

De schepen gaf bijkomende uitleg bij dit incident: “De brandweer was ter plaatse met materiaal om dat dier op een correcte manier uit de Dender te halen. Maar de boer en zijn zoon hadden al een riem rond de nek van de koe gebonden en trokken ze met hun tractor uit het water, ondanks het protest van de brandweer. Voor hetzelfde geld breekt dat dier zijn nek. De boer heeft het dan nog enkele meter verder de wei in gesleurd.”

Dit voorval doet denken aan een gelijkaardig incident in mei 2018. Toen bond een boer in (Appelterre) een stier achter zijn tractor. Omdat het dier niet meer verder wou, diende de zoon het dier harde stokslagen toe. Daarna sleepte de boer de stier 300 à 400 meter verder. Het dier liet een bloedspoor na en zou open wonden hebben opgelopen. De aanwezige getuigen vroegen meermaals aan de boer om op te houden, wat hem alleen nog kwader maakte.

De gelijkenis is frappant, maar schepen Vande Winkel kon ons niet bevestigen of het om dezelfde boer zou gaan.
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch bevestigde ons wel dat het dezelfde personen waren. “Ze zijn niet aan hun proefstuk toe.”

MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons