Arbeidsrechtbank vindt ontslag personeelslid onvoldoende gemotiveerd

    23 augustus 2022
    • NINOVE – De arbeidsrechtbank van Gent (afdeling Aalst) veroordeelde recent het stadsbestuur voor het ontslag van een medewerker. De rechter vond de beweerde feiten over de hele lijn niet aangetoond.

    “Ninove kent wel een uitzonderlijk groot personeelstekort”, aldus Serge Meeuws (adviseur VSOA lrb regio Vlaanderen). “Politici zijn bezorgd en vragen de oorzaak te onderzoeken. Dat verbaast ons. Wij herinneren ons nog het dossier AGB Ninove Kleine Dender. Daar waren jarenlang aanslepende personeelsproblemen, misnoegde personeelsleden. Dit resulteerde uiteraard in een personeelsverloop.”

    Volgens Meeuws stelt het stadsbestuur “dat de instroom moeilijk op gang komt en wil het deze aantrekkelijker maken. Tevens stelt het bestuur: ‘als de poort naar buiten open blijft staan, dweilen we met de kraan open’ (Nieuwsblad 24 mei 2022). Deze redenering klopt.”

    Personeelsbeleid

    De VSOA-adviseur is al lang een kritische volger van het Ninoofse personeelsbeleid.

    “Het zou het een meerwaarde zijn, indien men in Ninove een rechtvaardig en objectief personeelsbeleid zou voeren. Heel recent is de stad Ninove veroordeeld door de arbeidsrechtbank Gent (afdeling Aalst) voor het ontslag van een medewerker. De beweerde feiten, die het bestuur (vast bureau) aangrijpt om een medewerker te ontslaan, zijn volgens de rechter over de hele de lijn niet aangetoond.”

    Dat is voor hem “een illustratie hoe men omgaat met zijn personeelsleden. Jammer genoeg betaalt de belastingbetaler hier wel de rekening van en wordt de ten onrechte ontslagen medewerker getekend voor de rest van zijn leven. Dit onderwerp kan eventueel ook worden aangegrepen en deel uitmaken van het onderzoek waarom er een grote uitstroom is bij het bestuur.”

    Ontslag

    Over het dossier AGB Ninove Kleine Dender wil de schepen voor personeel Joost Arents (Onafh.) zich niet uitspreken. Hij maakte toen nog geen deel uit van de gemeenteraad. Het voorbeeld, dat de vakbond aanhaalt om aan te tonen, dat Ninove geen rechtvaardig en objectief personeelsbeleid zou voeren, raakt volgens hem kant noch wal.

    “Waar de vakbond spreekt van veroordeling lees ik dat de rechtbank geoordeeld heeft, dat ‘om dringende reden’ onvoldoende was geargumenteerd. Als bestuur hebben wij in 2019 nochtans unaniem geoordeeld, dat de feiten van die grootorde waren, dat een ontslag om dringende reden zich opdrong. Een gewoon ontslag was niet onmiddellijk mogelijk omdat het een vakbondsafgevaardigde betrof. Als bestuur hebben we niet geaarzeld om ook binnen onze organisatie een duidelijk signaal te geven, dat een dergelijk gedrag ontoelaatbaar is. Dat de rechtbank oordeelt, dat de dringende reden onvoldoende is aangetoond, vinden we zelf onbegrijpelijk. Maar we leven in een rechtstaat en zullen het oordeel respecteren.”

    Uitstroom

    Als gevolg van dit vonnis moet de stad een opzegvergoeding uitbetalen, geen morele schadevergoeding.

    “Als bestuur lezen we dit vonnis als een ontslag, dat  gerechtigd is maar wel met opzegvergoeding. Dat dit onderwerp een reden zou zijn voor de grote uitstroom is te belachelijk voor woorden. Iedereen weet, dat er overal krapte is op de arbeidsmarkt. De concurrentie tussen privé en overheid en overheden onderling om de goede profielen te lokken is steeds groter geworden.”

    Info: Vonnis arbeidsrechtbank.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons