Bart Van den Neste is de nieuwe voorzitter van ILvA

  20 februari 2019

  AALST – De raad van bestuur van de Intercommunale Land van Aalst (ILvA) heeft op 19 februari 2019 de Aalstenaar Bart Van den Neste aangeduid als de nieuwe voorzitter voor de komende legislatuur. Hij volgt Maarten Blommaert op, die de afgelopen 6 jaar het voorzitterschap heeft waargenomen.

  ILvA heeft in die periode ingezet op duurzaamheid, ook in de eigen werking. Liefst 23 vrachtwagens en 3 bestelwagens rijden op aardgas. Een eigen CNG-tankstation levert hiervoor de brandstof en is ook voor externen toegankelijk.

  Op de eigen gebouwen (met 10.000 m² dak) start weldra de installatie van zonnepanelen.

  In een razend tempo is een nieuwe GFT-composteerinstallatie gebouwd. Deze verwerkt alle 28.000 ton GFT uit het werkingsgebied op een 8-tal weken tot compost.

  In de gemeente met de hoogste restfractiecijfers van het ILvA-werkingsgebied, Oosterzele, wordt het afval vanaf 1 januari 2018 gewogen via gechipte containers. De inwoners betalen per kilogram restfractie en hebben dus volledige controle over hun eigen afvalfactuur. Het resultaat is indrukwekkend: het restfractiecijfer is er op 1 jaar tijd gedaald van 123 kg naar 95 kg per inwoner.

  De afgedekte stortplaatsen krijgen nieuwe bestemmingen. In Voorde komt een bos van 10 hectare met 20.000 streekeigen bomen. In Vlierzele is een bestek gelanceerd om op de afgedekte deponie een golfterrein te ontwikkelen.

  De afgelopen jaren is ook voluit op afvalpreventie ingezet. Er is een Milieukrant gelanceerd en ILvA communiceert nu ook via Facebook en een vernieuwde website. Dit heeft er mee voor gezorgd dat de afvalcijfers stabiel zijn gebleven en de afvalberg onder controle blijft.

  Uitdagingen

  Maarten Blommaert is erg tevreden met deze resultaten van de laatste 6 jaar: “We hebben volop de kaart van de duurzaamheid getrokken. Alsmaar meer mensen zijn zich bewust van de milieuproblematiek. Het besef groeit dat iedereen een steentje kan bijdragen, bijvoorbeeld door minder plastic te gebruiken of door afval te vermijden. Er is voor ILvA en dus voor de nieuwe voorzitter een grote rol weggelegd om hier mee over na te denken. Ik wens mijn opvolger daar heel veel succes mee en ik geef de fakkel vol vertrouwen door aan Bart”.

  De uitdagingen voor Bart Van den Neste zijn groot. Hoe zorgen voor nog minder afval? Hoe kan ILvA de inzameling nog efficiënter en milieuvriendelijker maken? Kan de digitalisering een rol spelen in hoe en wanneer we inzamelen. Moeten we meer ondergronds gaan inzamelen in onze stadscentra?

  “Een grote omwenteling die voor de deur staat, is de inzameling van alle plastic verpakkingen vanaf 1 juni 2019. We zullen een pak afval uit de gele zak kunnen halen, want alle plastic verpakkingen mogen vanaf dan in de PMD-zak. Dat betekent een enorme toename van de hoeveel afval dat gerecycleerd zal worden. Ik begin aan een boeiende 6 jaar. Ik kijk er dus erg naar uit om mee vorm te geven aan het afvalbeleid van de toekomst”, aldus de nieuwe voorzitter.

  Foto ILvA: de nieuwe (links) en de afscheidnemende (rechts) voorzitter.

  Info: website ILvAFacebook ILvA.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons