Bewogen infoavond over detentiehuis

    07 juli 2022

    NINOVE – In de Liberale Kring vond woensdag 6 juli de veelbesproken infoavond plaats over het detentiehuis. Dat zal in 2025 komen in de voormalige rijkswachtkazerne aan de Aalstersesteenweg, rechtover het Hartencollege.

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) sprak bij wijze van inleiding de aanwezigen toe.

    Daarna verdedigde minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op een gedreven manier de komst van dit detentiecentrum. Als burgemeester van Kortrijk tekende ook hij in voor de komst van een detentiehuis, dat van start zal gaan in september 2022.

    Begeleiding

    Vervolgens mocht Serge Rooman, die al jaren ervaring heeft als gevangenisdirecteur, zijn standpunten hieromtrent uiteenzetten. Nick De Ridder kwam daarna als ervaringsdeskundige aan het woord. Hij groeide op bij drugsverslaafde ouders en kwam hierdoor in het criminele circuit terecht. Dankzij een goed begeleidingstraject – dat je in een traditionele gevangenis niet echt krijgt – kwam hij op het juiste spoor terecht.

    Tot slot kwam ook de burgemeester van Mechelen, Vlaams minister Bart Somers (Open VLD), getuigen over het transitiehuis in de Hanswijkstraat. Transitiehuizen zijn qua werking te vergelijken met detentiehuizen. Volgens minister Somers is het een pluspunt, en zeker niet onveilig, wanneer deze in het hart van de gemeenschap gevestigd zijn.

    Verdeeld

    De aanwezigen kregen de gelegenheid tot vraagstelling. Een kans, die Forza-kopman Guy D’haeseleer meteen aangreep om een reeks kritische opmerkingen te formuleren. Meteen raakten de gemoederen langs de beide kanten iets of wat verhit.

    We hoorden pro’s en contra’s. Sommigen waren van mening, dat dit een grote goed-nieuws-show was. Een ding werd de hele zaal verzekerd: er zullen een grondige opvolging en een bijsturing waar nodig plaatsvinden. Of dit al of niet een succes zal worden, kan enkel de toekomst uitwijzen.

    Achteraf hadden we nog een aantal korte gesprekken met een deel aanwezigen.

    Ninofmedia ging live tijdens het infomoment; deze stream kan je herbekijken via infoavond live

    Vragen, bedenkingen of bezorgdheden kun je alsnog sturen naar ninove@detentiehuis.be

    BDB

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons