Bijna 1 op de 10 restafvalcontainers nog nooit geledigd

    04 november 2022

    NINOVE – Gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer (Samen) vroeg de cijfers op over de ledigingen van de afvalcontainers door de Intercommunale Land van Aalst (ILvA). Op 1.637 adressen is nog nooit een container geledigd.

    Het diftar-systeem (betalen per gewogen gewicht GFT- en restafval) is in Ninove inmiddels een volledig jaar van kracht. De ILvA constateerde een verminderd gemiddeld aantal kilo afval per inwoner.

    Cijfers

    De Dobbeleer vroeg zich onder meer af hoeveel procent van de containers nog geen enkele keer is geledigd. “De cijfers zijn opmerkelijk. Bijna 1 op 10 restafvalcontainers is nog nooit geledigd. Dat zijn meer dan 1.600 adressen binnen Ninove.”

    Er zijn restcontainers afgeleverd op 16.863 adressen. Op 15.226 plaatsen gebeurden ledigingen: 90,29 % van de Ninoofse adressen. Op 1.637 plaatsen (9,71 %) is dit nog nooit gebeurd. Als we de GFT-lediging meetellen, ligt het aantal ledigingen hoger: 15.704 (93,13 % ).

    Geraardsbergen telt hogere ophaalcijfers: respectievelijk 92,69 % (restafval) en 94,83 % (rest- en GFT-afval). Aalst scoort lager met 89,23 % (restafval) en 92,33 % (rest- en GFT-afval). Volgens de ILvA heeft dat te maken met het feit, dat Geraardsbergen eerder is omgeschakeld dan Ninove en Aalst later.

    Over een eventueel verband tussen de niet-lediging en sluikstorten wou de intercommunale niet ingaan, aangezien ze zelf niet over precieze sluikstortcijfers beschikt.

    Sluikstortbeleid

    De Dobbeleer ziet kansen voor een gerichter sluikstortbeleid.

    “Via mijn vraag ontvingen de stadsdiensten op straatniveau het percentage niet-aanbieders. Het is nu aan de stad om haar cijfers en de plaatsen van sluikstort, tegen de niet-aanbieders te leggen. De stad kan vervolgens gerichter sensibiliseren. Als een sluikstorter weet, dat hij/zij in de gaten wordt gehouden, zal hij/zij misschien zijn/haar slecht gedrag veranderen.”

    De Dobbeleer vroeg tot slot of de ILvA zelf iets ging doen met de adressen van die niet-aanbieders. De intercommunale heeft hen nog niet gecontacteerd en lijkt dat ook niet onmiddellijk van plan.

    De Dobbeleer vindt dat bijzonder. “Het is vreemd, dat ze containers aanbiedt op naam, waarvan de inwoners geen gebruik maken en de intercommunale hen niet gaat contacteren. Het niet gebruiken kan het gevolg zijn van een communicatieprobleem, van het gebruik van andere afvalbedrijven zoals in het geval van zelfstandigen of van manifeste onwil. Nu weet men het eigenlijk niet.”

    De ILvA maakt trouwens volop werk van afvalpreventie en de bestrijding van zwerfvuil. Ze heeft een consulent aangeworven, die kan opereren als GAS-vaststeller (gemeentelijke administratieve sanctie = boete). Ze biedt tevens aan de aangesloten gemeenten een systeem van camerabewaking aan.

    Raadslid De Dobbeleer roept de intercommunale op om de strijd tegen het sluikstorten op te drijven via een bovenlokale samenwerking. Zo kan ze haar cijfers rond de afvalophaling en die van sluikstorten (via de gemeenten) voor al haar gemeenten monitoren en met méér terreinkennis sensibiliseren en optreden.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons