• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  “Blijkbaar start ILvA weldra een nieuw rondje burgerpesterij?”

  06 november 2020

  REGIO – Een Ninovieter meldde ons een probleem, dat ook al in de gemeenteraad ter sprake kwam. Sommige combinaties van wagen en aanhangwagen kunnen niet terecht op het recyclagepark van Ninove. Maar nu blijken er ook problemen in Erpe-Mere en Herzele.

  “In Ninove krijg ik al meerdere jaren geen toegang meer”, begint de man zijn verhaal. In Erpe-Mere kon dat nog wel, maar binnenkort niet meer. “Ik heb een aanhangwagen met 4,50 m totale lengte. Mijn wagen is een Mitsubishi pickup van ± 5,25 m lang. Ik sta perfect op de weegbrug en kan dus zonder probleem gewogen worden. Maar blijkbaar zal men de elektronische ogen zodanig plaatsen, dat de slagbomen niet meer zullen sluiten. Waar moet ik dan met mijn snoeiafval en andere heen?”

  Strikt

  Hij schreef hierover eerder al de stad Ninove, ILvA, zelfs de milieuminister aan. Hij kreeg ook antwoord.

  “Het klopt dat de regels rond de maximale lengte van 8 meter opnieuw strikt worden toegepast”, aldus de woordvoerster van ILvA. “ Recent zijn herstellingen uitgevoerd aan de sensoren op de weegbruggen in de meeste van onze recyclageparken. Die zijn opnieuw correct geplaatst om de bestaande regels rond de toegang tot het recyclagepark te kunnen respecteren. Sinds de invoering van Diftar op de recyclageparken, is de toegankelijkheid voor voertuigen in lengte beperkt tot 8 meter en in gewicht tot 7.000 kg.”

  Die regel moet schade aan de slagbomen vermijden. “En een correcte meting is niet gegarandeerd, wanneer een voertuig te lang is. Nu de sensoren zijn hersteld, is dat wel opnieuw het geval.

  Kafka

  Het verhaal krijgt echter een licht Kafkaiaanse wending.

  De man bracht dinsdagmorgen 3 november een eerste lading met zijn wagen en aanhangwagen naar Erpe-Mere. “De slagboom sloot automatisch. Ik heb ook mogen betalen, daarmee is nooit een probleem. Deze namiddag met zelfde combinatie sluit de slagboom plots niet meer. Er is nochtans ruim plaats om nog te kunnen sluiten.”

  Blijkbaar was zijn identieke combinatie sinds die morgen gegroeid. “De parkwachters hebben zelfs de politie erbij gehaald. Nochtans stond ik volledig op de weegschaal en kon ik dus perfect gewogen worden. ILvA plaatst echter zijn achterste oog zodanig, dat de slagboom niet dichtgaat. Pure burgerpesterij dus.”

  Woensdagmiddag reed hij naar het containerpark van Herzele, met een geleende auto om alsnog zijn aanhangwagen te kunnen legen. “Bij het binnenrijden al onmiddellijk problemen. Ik rij tot tegen de stootband van de weegschaal, maar de slagboom weigert te sluiten achteraan. Om opnieuw problemen te vermijden, reed ik er achteruit af. Gelukkig zéér traag en zéér behoedzaam, want plots sloot de slagboom alsnog. Indien ik iets sneller had gereden had ik dus de slagboom noodgedwongen beschadigd met alle gevolgen erbij.”

  Uitleg

  Van een parkwachter kreeg hij als uitleg, dat wat over de weegschaal hangt niet wordt gewogen. “Als ik mij dus thuis op een weegschaal zet en ik strek mijn armen, dan worden deze niet mee gewogen? Dit is de uitleg die zij krijgen van hun chef.”

  Een andere reden: men wil de aanvoer door zelfstandigen tegenwerken. “Als ik antwoord, dat ik geen zelfstandige ben, dan is de volgende uitleg, dat mijn wagen en aanhangwagen te groot zijn en ik teveel in één keer kan aanbrengen. Ik mag wel bij wijze van spreken dagelijks komen of meermaals per dag, maar met kleinere hoeveelheden en dus zorgen voor meer verkeer en luchtvervuiling. Begrijpen wie begrijpen kan.”

  Een oplossing is dus hoogdringend: “Je betaalt toch al niet weinig per aangebrachte kilo. Boven de 2.000 kg verdubbelt de prijs en boven de 4.000 kg is het zelfs onbetaalbaar. Of wil men hiermee het sluikstorten in de hand werken om meer boetes te kunnen geven?”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons