Boomplantactie Natuurpunt is nu al een succes

    22 november 2021

    ASPELARE – Met nog maar één plantweekend te gaan, kan Natuurpunt Ninove terecht van een succes spreken. “Op het eind van deze maand zullen 25.000 jonge bomen zijn aangeplant”, aldus voorzitter Wouter Mertens.

    Na de plantacties van de voorgaande weekends, staat de teller inmiddels op 20.000.

    Zondag 21 november zijn in de Kabbeekvallei een 300-tal mensen komen helpen: jeugdverenigingen, Natuurpunters, gezinnen met kinderen, de buren en hun familie.

    Organisatie

    Wouter Mertens: “We konden ook alles corona-veilig organiseren in open lucht, met de plantgaten op anderhalve meter en het corona safe ticket. Het is een gigantische onderneming: plantgaten boren, het plantgoed sorteren en uitdelen en het uiteindelijk in de grond steken. Ter vergelijking: Bos+ plant volgende week 1,2 ha aan; bij ons is dat 15 ha. Maar dat is enkel mogelijk door een sterk lokaal team en de hulp van de natuurverenigingen uit de buurt, die een handje komen toesteken. Op die manier konden we met een ploeg van 30-40 mensen de hele organisatie in goede banen leiden en ging het eigenlijk bijzonder vlot.”

    Streekeigen

    De aanplantingen gebeuren met streekeigen soorten, aangeleverd door boomkwekerij Sylva.

    “We putten hier uit een genenpool van Oost-Vlaamse streekeigen soorten. Op die manier moeten we nadien niet ingrijpen om te rooien. Momenteel kunnen de leveranciers haast niet volgen, maar wij waren er zeer snel bij om het materiaal een half jaar geleden aan te kopen. Het gaat hier om de klassieke soorten zoals els, eik, haagbeuk en andere, afhankelijk van de grondsoort en de bodemgesteldheid.”

    Resultaat

    Inmiddels is 15 ha gerealiseerd en zijn de volgende twee jaar telkens nog 9 ha voorzien.

    “Dan zullen we ons doel van 33 ha hebben bereikt. De komende jaren zitten dus goed vol, maar je leert uit ervaring. Natuurlijk, als je grasland spontaan laat evolueren, raakt het ook bebost. Maar dan moet je toch 20 tot 25 jaar wachten vooraleer je resultaat ziet. Hier zullen we na 2 jaar al bos zien groeien.”

    Bedrijven

    Vrij veel bedrijven sponsoren inmiddels dergelijke boomplantacties. Zo spraken we zondag met twee mensen van ABN Amro, voor wie groen blijkbaar geen holle slogan is.

    Net als de andere planters lieten ze zich leiden door Dries van Natuurpunt Herzele, die toezicht hield op de plantactiviteiten van de vele vrijwillige kandidaat-planters. Hij gaf ons inzicht in de hele organisatie en het einddoel van deze plantacties.

    Onder de planters ook viroloog Steven Van Gucht, een grote fan van Natuurpunt en een man met groene vingers. Als dierenarts van basisopleiding was hij bijzonder geïnteresseerd in het naburige veebedrijf van David Soens. Deze had een deel van zijn infrastructuur ter beschikking gesteld van Natuurpunt voor een infostand en parkeergelegenheid.

    Info: Natuurpunt Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons