Breng je kerstboom naar het recyclagepark

    27 december 2022

    NINOVE – Als je vanaf maandag 9 januari jouw kerstboom naar het recyclagepark brengt, krijg je er een zak compost van 40 l gratis bovenop.

    Je kerstboom naar het recyclagepark brengen is natuurlijk niet CO2-neutraal. Je hebt wel recht op 100 kg gratis aanvoer per jaar en krijgt ook een zak compost gratis.

    Pyrolyse

    De verwerking zou wel CO2-neutraal zijn. De kerstbomen worden verhakseld en betrokken in een pyrolyse-project. Dat is een vernieuwend proefproject van de Intercommunale Land van Aalst (ILvA), de provincie Oost-Vlaanderen en Pro Natura.

    Pyrolyse ontleedt biomassa (hier kerstbomen) op een zeer hoge temperatuur en zonder zuurstof. Die techniek kan worden gebruikt om bijvoorbeeld bio-olie, houtskool of koolstofvezels te maken. De biologische houtskool (biochar) is CO2-neutraal en kun je als bodemverbeteraar gebruiken.

    Inzameling

    Ook de inzameling aan huis van de kerstbomen heeft in januari plaats. Alleen zijn die exemplaren niet geschikt voor het pyrolyse-project. Ze worden meegenomen in de GFT-wagens en zijn te vervuild om er propere biochar van te maken. Samen met het ingezamelde GFT worden ze gecomposteerd. Ook mooi, maar niet CO2-neutraal zoals bij pyrolyse.

    De kerstboomverbrandingen op het dr. Hemerijckxplein behoren definitief tot het verleden. De laatste had plaats op 11 januari 2019 en haalde net niet de 25ste editie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons