Burgemeester Tania De Jonge: “Neen, wij nemen geen strengere maatregelen”

    08 september 2020

    NINOVE – Ondanks het stijgend aantal corona-besmettingen, draait burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) de versoepelingen van de mondmaskerplicht en de toelating voor kleinschalige evenementen niet terug. “We kunnen dat niet, zolang we hiervoor niet de opdracht of goedkeuring krijgen vanuit Agentschap Zorg en Gezondheid.”

    Het aantal besmettingen en de incidentie (besmettingen x 100.000/bevolkingsaantal) liggen op 08 september hoger dan eind juli, toen de strikte mondmaskerplicht is doorgevoerd en alle evenementen zijn afgelast. Toch is dit geen reden om de net ingevoerde versoepelingen op de beide vlakken terug te draaien.

    Parameters

    Burgemeester De Jonge: “De huidige corona-wetgeving en de vele sectordraaiboeken zijn ondertussen zo uitgewerkt, dat men met verschillende kleurencodes werkt. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) heeft hiervoor parameters vastgelegd. Daaraan zijn maatregelen gekoppeld, die we moeten volgen.”

    Het aantal besmettingen is de parameter die het meest schommelt. ”Maar het is niet omdat deze enkele dagen boven 20/100.000 staat, dat we plots in code rood zitten. De andere parameters zijn onder andere het aantal dagen boven deze waarde en de exponentiële toename van het aantal besmettingen. Uiteraard volgen we dit dagelijks op.”

    Gerichter

    Tot 6 september had het stadsbestuur met het evenementenverbod vanuit het AZG en de provinciegouverneur de goedkeuring voor een aantal strenge voorwaarden om de stijging in te dijken.

    “Maar nu de contacttracing en de bronopsporing beter werken, kunnen we gerichter maatregelen nemen. We hebben vanuit de provincie de opdracht gekregen om alles stap voor stap af te bouwen naar de ‘gewone’ corona-maatregelen. De mensen leren ook stilaan te leven met dit virus en wennen aan een aantal maatregelen. Het laatste ministerieel besluit speelt hier ook op in. Het is nu verplicht om steeds een mondmasker bij zich te hebben en het te dragen op drukke plaatsen.”

    De burgemeester maakt wel nog steeds gebruik van de beperkte bevoegdheden, waarover ze beschikt. “Dat is het bepalen van een mondmaskerplicht in drukke zones en het koppelen van de Covidscan aan de spoedprocedure voor evenementen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons