• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Dat is er echt los over! – Nieuwe versie

  21 januari 2021

  NINOVE – Op de hoek van de Keldermeersbaan en de Pamelstraat ligt al enkele dagen een sluikstort. Het breidt blijkbaar zelfs nog uit, want vuil trekt ander vuil aan. De afkeuring is eensluidend negatief. Inmiddels heeft zich een getuige gemeld.

  “Dat is er inderdaad los over” is de reactie van Benny Schaillee, zwerfvuiljager van het eerste uur in zijn buurt Pamelstraat-Nederwijk-Mallaardstraat. “Hier wonen heel veel mensen en niemand, die iets ziet. Blijkbaar de ziekte van deze tijd zeker? Ik vrees, dat het er met de invoering van de afvalcontainers dit jaar niet op zal beteren. Al is dat hier toch van een andere orde. Dat soort afval kun je toch enkel maar op een remorque of in een camionette vervoeren?”

  Aanspreken

  Ook Kris De Wit van de Ninoofse zwerfvuiljagers kijkt met verbijstering naar dit sluikstort. “Ik ben daar geboren en getogen. Toen ik klein was, zouden zeker 4 of 5 mensen dat hebben gezien; ze zouden er de sluikstorter hebben op aangesproken. Nu heeft niemand iets gezien in een heel drukke wijk met veel passage. Het is eigenlijk maandag begonnen met die sofa, die iemand blijkbaar heeft buiten gezet. De rest van het stort is er de afgelopen drie dagen bijgekomen.”

  Het zou volgens hem alvast helpen mochten de toegankelijkheid en de prijzen van het recyclagepark aantrekkelijker zijn voor de gebruikers. Al legt hij de fout bij de sluikstorters zelf en de mentaliteit van ‘niets gezien of gehoord’.

  Beteugeling

  Bijkomend probleem volgens hem: de corona-crisis. “De dienst Integrale Veiligheid en de GAS-vaststeller doorzoeken veel minder de sluikstorten op identiteitsgegevens. Dat is begrijpelijk, omwille van hun veiligheid en omdat ze door de corona-maatregelen veel meer werk hebben bijgekregen.”

  Ninove was nochtans goed op weg met de beteugeling van sluikstorters. “Eind 2019 merkten we al een vermindering. Maar dan stuurde corona alles in de war en lijkt het er op, dat de teugels zijn gevierd. De sluikstorters hebben de indruk, dat ze vrij spel krijgen.”

  “Dit is inderdaad schandalig”, is ook de spontane reactie van burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). “We plaatsen op cruciale plaatsen mobiele camera’s, onze GAS-vaststeller doorzoekt de sluikstorten en maakt een proces-verbaal op als er identiteitsgegevens te vinden zijn. We werken nauw samen met de zwerfvuiljagers. Wat ik niet begrijp is, dat niemand zo’n omvangrijk sluikstort heeft gezien. Als ontdekt wordt wie dit gedaan heeft hoop ik dat de boete heel zwaar zal zijn.”

  Stappen vooruit

  Het klopt wel dat in 2020 minder sluikstorten zijn doorzocht. “Dat is niet echt een hygiënische bezigheid. Voor de corona-crisis gebeurde dit zeer precies, nu oppervlakkiger en soms met resultaat. We doen ons best: vroeger waren er geen GAS-vaststeller, gemeenschapswachten of integrale veiligheid. Door hun komst zijn al heel wat stappen vooruit gezet; ook met de camera zijn al heel wat sluikstorters gevat .”

  En laten we vooral niet oorzaak en gevolg door elkaar halen of de fout leggen bij de verkeerde personen. Het zijn nog altijd de aso’s, zonder enige zin voor verantwoordelijkheid, die de boel voor de gemeenschap vervuilen en verzieken.

  Getuige

  Het Buurtcomité Pamelstraat-Nederwijk bevestigt inmiddels, dat zich een getuige heeft gemeld. “Deze persoon blijft graag anoniem. Dus hebben wij de gegevens van de daders doorgespeeld naar de diensten  Integrale Veiligheid en Leefmilieu van de stad. Hopelijk gaan zij hiermee aan de slag. Andere getuigen zijn nog steeds welkome, want alle afval is mogelijk niet van dezelfde personen.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons