De ILvA zamelt hechtgebonden asbest aan huis in

    19 mei 2022

    REGIO – Elk gezin heeft per kalenderjaar recht op 1 inzameling aan huis van hechtgebonden asbest. De Intercommunale Land van Aalst (ILvA) zamelt deze vanaf 13 juni 2022 aan huis in.

    Asbest is in het verleden gebruikt voor heel wat toepassingen in en rond woningen: golfplaten, leien, plantenbakken… Omdat het inademen van asbestvezels gevaarlijk is, moet dit materiaal op een veilige manier worden verwijderd, ingezameld en verwerkt.

    Zakken

    Hiervoor koop je plaat- en/of kuubzakken (bigbags) aan bij de ILvA. Deze vul je met hechtgebonden asbest. De intercommunale komt de gevulde zakken aan huis ophalen. Je mag maximaal 5 asbestzakken aankopen en aanbieden tijdens de inzameling.

    Een plaatzak of kuubzak kost € 30 per stuk. In die prijs zijn de asbestzak, de inzameling en de verwerking van jouw hechtgebonden asbest begrepen. Bij elke bestelling krijg je ook twee gratis sets persoonlijke beschermingsmiddelen en een folder over het veilig verwijderen van hechtgebonden asbest. Je kan de zakken bestellen via je Mijn ILvA account.

    Op het recyclagepark is rond asbest niets veranderd. Je kan bij de geopende parken nog steeds terecht met hechtgebonden asbest op dinsdag en donderdag tussen 16 uur en 19 uur. Het asbest moet wel zijn verpakt.

    Asbestvrij

    Bart Van den Neste (voorzitter ILvA) is tevreden dat deze regeling er komt.

    “Vlaanderen wil tegen 2040 een asbestveilige regio zijn. Daaraan wil de ILvA graag meewerken. Ook in onze regio zijn nog veel woningen en gebouwen waarin hechtgebonden asbest is verwerkt. Je kan dat wel verpakt naar het recyclagepark brengen, maar wanneer je een stalletje of koterij met asbestplaten, leien of andere grotere stukken afbreekt, is het veel veiliger om het asbest aan je woning aan te bieden en er niet te veel mee rond te rijden. We merken, dat er een grote nood is aan deze werkwijze. Met deze regeling bieden wij een veilige en goedkope oplossing voor heel wat gezinnen.”

    Vanaf 13 juni 2022 kan je de asbestzakken aankopen en een inzameling aan je woning regelen. Zowel gezinnen als verenigingen kunnen hiervan  gebruik maken.

    Info: Intercommunale Land van Aalst.

    MLI

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons