De lokale armoedebarometer – Vervangingsinkomens en tegemoetkomingen in Ninove

    14 oktober 2020

    NINOVE – De organisatie ‘Decenniumdoelstellingen’ brengt sinds 2008 de armoede in Vlaanderen in kaart. Dat gebeurt op basis van 16 indicatoren. Wij geven in 4 bijdragen de resultaten weer voor Ninove. Vandaag: vervangingsinkomens en tegemoetkomingen.

    Die indicatoren zijn niet noodzakelijk en onmiddellijk gelinkt aan armoede. Ze duiden wel op een mogelijk armoedeprobleem nu of in de toekomst.

    Scores

    Volgens de resultaten van 2019 is de armoede in 275 van de 300 Vlaamse gemeenten (zeer sterk) gestegen in vergelijking met 12 jaar geleden. De cijfers dateren van vóór de corona-crisis.

    Een gemeente, die het beter doet dan in 2008 (of ander beginpunt), scoort positief of positiever. Wanneer amper iets wijzigde of verminderde, resulteerde dat in een 0 of een negatieve score. Zo zijn er vijf evaluaties:  -2, -1, 0, +1, +2.

    Daarnaast gebeurde ook nog een globale evaluatie. Ninove kreeg hier als eindscore -6 (tussen de uitersten 5 en -20). Hoe groter de (kans op) armoede, hoe negatiever de score.

    Invaliditeit

    Score voor Ninove: -2

    Wanneer je langer dan een jaar bent geregistreerd als arbeidsongeschikt, kom je op invaliditeit.

    Langdurige werkloosheid

    Score voor Ninove: 0

    Iedereen, die langer dan 12 maanden en korter dan 24 maanden werkloos is, wordt in deze evaluatie aangeduid als langdurig werkloos.

    Leefloon

    Score voor Ninove: -1

    Het leefloon is een minimuminkomen voor mensen, die niet over toereikende bestaansmiddelen beschikken. Zij kunnen niet zelf zorgen voor die bestaansmiddelen, noch door eigen inspanningen noch door een andere manier.

    Inkomensgarantie voor ouderen

    Score voor Ninove: 1

    Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) of Gewaarborgd Inkomen voor Bejaarden (GIB) is een minimuminkomen voor ouderen, die niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken.

    Verhoogde tegemoetkoming

    Score voor Ninove: -1

    Personen met een laag inkomen hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming. Zij betalen minder voor gezondheidszorg en hebben nog andere financiële voordelen.

    UiTPAS

    Score voor Ninove: 1

    De UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Mensen met een kansenstatuut genieten van sterk verminderde tarieven op UiTPAS-activiteiten.

    Info: lees ook de bijdragen over kansarmoede en wonen.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons