De stad heeft veel geld veil om de grootste nood te verhelpen

    19 juni 2020

    NINOVE – In een persbericht zet het stadsbestuur de inspanningen op een rijtje, waarmee het de gevolgen van de coronacrisis wil verzachten. Het gaat om meer dan € 1,5 miljoen ter ondersteuning van de lokale economie en de sociale sector.

    Voor de sociale sector is al € 233.671 uitgegeven of voorzien: laptops, preventieve woonbegeleiding, schoolse ondersteuning, extra crisiswoningen, energietoelage, sociaal noodfonds, geestelijke gezondheidszorg, spelpakketten.

    Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen): “Onze sociale diensten hadden contact met ongeveer 6.000 Ninovieters om hen te informeren en te ondersteunen. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor drie grote groepen aan financiële steunmaatregelen. Ten eerste: de beperking van de schoolachterstand, de zomer- en herfstscholen en de verdeling van computers. Ten tweede: de Ninovieters ondersteunen, die emotioneel ernstig getroffen zijn door de crisis. Een derde reeks is specifiek voor mensen in armoede.”

    Lokale economie

    De kost van de ondersteuning voor de lokale economie is geraamd op € 877.000. Dat gaat onder andere over: geen solidariteitsbijdrage in 2020, 6 keer gratis verspreiding van drukwerk voor handelaars tussen 1 juli 2020 en 31 december 2021, de bedrijfsbelasting 2020 is doorgeschoven naar volgend jaar.

    Schepen voor lokale economie Alain Triest (Open VLD): “Van bij de start van de verplichte sluiting belden we de handelszaken op voor een overzicht van meeneemzaken. Via het noodloket informeerden we handelaars, de stadsapp is een volwaardig informatie- en elektronisch handelsplatform en we maakten affiches voor de etalages van de handelaars. We werkten verschillende marktplannen uit volgens de opgelegde veiligheidsregels, zorgen voor de digitale verwerking van de geschenkbon en realiseerden een terrassenplan voor alle horecazaken.”

    Extra’s

    De stad leverde daarbij nog extra inspanningen. Zo ging bijna € 100.000 naar mondmaskers en handgel voor de inwoners, de aankoop van stof en linten voor de eigen productie van schorten en mondmaskers voor de zorgsector.

    De stad investeerde € 24.000 in het schakelzorgcentrum in Aalst.

    Tijdens de eerste crisismaanden was gratis parkeren toegestaan.

    In juli ontvangt elk Ninoofs gezin een waardebon van € 25 (kostprijs: € 425.000).

    Er is ook veel personeel ingezet in diverse departementen en diensten.

    Meerjarenplan

    Om al deze uitgaven te financieren, leverden alle diensten een inspanning. Zij keken kritisch naar de geplande uitgaven van dit jaar. Daarnaast krijgt de stad ook extra inkomsten van bovenlokale overheden.

    Schepen voor financiën Katie Coppens (Samen): “De meerjarenplanning zullen we sowieso moeten aanpassen, dat kan niet anders door alle extra uitgaven. Maar toch zullen we eindigen met een positieve jaarrekening.”

    En verder

    Ook na deze financiële inspanningen zit de stad niet stil. De diensten uit de vrijetijdssector stampten enkele initiatieven uit de grond en bereiden zich verder voor op de zomer.

    De dienst cultuur werkt een licht programma uit met kleinschalige en laagdrempelige activiteiten. Op die manier kan iedereen – binnen de veiligheidsmaatregelen – toch nog genieten van vakantie in eigen stad.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons