Dendersteden en -gemeenten geven ruimte aan water

    10 juni 2021

    GERAARDSBERGEN – Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) was dinsdag 08 juni in De Gavers voor het ‘Territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender’. Meteen ook een signaal om de ruimtelijke uitdagingen in de Dendervallei verder aan te pakken.

    De Dender is een regenrivier, die in de oudheid ’s zomers op verschillende plaatsen droogviel en via voordes doorwaarbaar was. In natte periodes nam de rivier zijn winterbedding terug in. Eeuwenlang hebben de mensen geprobeerd deze het hele jaar bevaarbaar te houden door hem te kanaliseren. Vaak gingen ze ook in de winterbeddingen bouwen en wonen.

    Uitdagingen

    De Dendervallei bood en biedt vele troeven. Ze kampt ook met grote ruimtelijke uitdagingen op het vlak van demografie, economie, waterveiligheid, recreatie, mobiliteit en open ruimte. De verstedelijkingsgolf vanuit Brussel en de klimaatverandering vervolledigen die uitdagingen.

    Dat alles vraagt om oplossingen op maat van de regio, over de verschillende beleidsdomeinen en bestuursniveaus heen. Het ‘Territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender’ schept een kader voor een geïntegreerde aanpak.

    Samenwerking

    De eerste resultaten van het samenwerkingstraject rond ‘Ruimte voor water’ zijn inmiddels zichtbaar.

    Om die samenwerking te bekrachtigen en in aanloop naar de info-markten eind juni 2021, ondertekenden de verschillende partners het ambitiekader van het ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water Dendervallei’. Dat gold eveneens voor de doelstellingen van T.OP Dender: een engagement om ook andere ruimtelijke uitdagingen in de Dendervallei gezamenlijk aan te pakken.

    Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters, Johan Braet (raadgever bij minister Zuhal Demir, bevoegd voor justitie en handhaving, omgeving, energie en toerisme), gedeputeerde An Vervliet (ruimtelijke planning), de burgemeesters en schepenen van de Dendergemeenten waren hierbij aanwezig.

    Info: Ruimte voor water.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons