Denk mee na over een strategisch plan voor de Dendervallei

    01 september 2020

    NINOVE – Alle betrokken instanties werken aan een strategisch plan voor de Dendervallei en de ruimte daarin voor het water. Ook de burgers kunnen in het najaar hun ideeën hierover kenbaar maken.

    Het typische reliëf en de toegenomen bebouwing maken de Dendervallei gevoelig voor overstromingen. In de toekomst verwachten we intensere neerslagbuien én langere periodes van droogte. Een droge bodem zorgt voor sneller afstromend water. Daardoor moet de Dender op korte tijd nog meer water slikken en overstromen bepaalde plekken. Dat zorgt voor wateroverlast en schade.

    Strategisch plan

    Om die schade in de toekomst te voorkomen, is het tijd voor actie.

    De Vlaamse Waterweg nv, het departement Omgeving, de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Ninove bundelen hun krachten. Samen met verschillende actoren in de Denderstreek werken ze het ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water Dendervallei’ uit.

    Dit project zoekt oplossingen voor de overstromingsproblematiek, die meteen ook troeven bieden voor een veerkrachtige Dendervallei. Denk aan mogelijkheden voor natuur, landbouw, wonen, toerisme en economie.

    Aanpak

    Schade door overstromingen aanpakken, gebeurt best door een combinatie van verschillende maatregelen:
    – overstromingen beheersen (beschermen of protectie),
    – schade door overstromingen voorkomen of verminderen (preventie),
    – voorbereid zijn als zich toch een overstroming voordoet (paraatheid).

    Dat heet een meerlaagse waterveiligheid. Deze aanpak vraagt een goede samenwerking tussen waterbeheerders, ruimtelijke planners, middenveldorganisaties, crisis- en hulpdiensten én burgers.

    Voorstellen

    In november gaan de betrokken instanties in gesprek met de burgers. Deel je ideeën, ga in gesprek met beleidsmakers en mensen uit je buurt en draag zo je steentje bij aan het Strategisch Plan. Meer informatie volgt in het najaar.

    Maar je kunt vandaag al aan de slag gaan. Je kan heel wat doen om overstromingen mee te helpen voorkomen:
    – regenwater opvangen en hergebruiken,
    – je oprit en terras ontharden,
    – een regenwatervijver aanleggen.

    De hele maand september vind je een infotentoonstelling aan het stadspark, ter hoogte van ’t Oeverstekske, de voetgangersbrug over de Dender.

    Info: Ruimte voor water.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons