Dr. Hemerijckxcomité reageert op aantijgingen Damiaanactie

    11 januari 2023

    NINOVE – Het weekblad Knack publiceerde woensdag 11 januari een vernietigend artikel over het reilen en zeilen binnen de Damiaanactie Nationaal. Het Ninoofse Dr. Hemerijckxcomité stuurde een reactie.

    “Ervaren personeel wordt ontslagen, vrijwilligers haken af en de verliezen stapelen zich op. Ondertussen verdienen externe consultants € 20.000 per maand. Wat is er aan de hand bij de ngo Damiaanactie?” Dat is de inleiding van het kritisch artikel in Knack, dat je hieronder vindt.

    Inmiddels reageerde Pascale Barnich (CEO van de multinationale ngo Damiaanactie) op de voornaamste aantijgingen uit dit artikel. Hieronder plaatsen we ook een verbinding naar de website van Damiaanactie.

    Tentoonstelling

    Voor het Ninoofse Dr. Hemerijckxcomité kon deze heisa op geen slechter moment vallen: net na de bekendmaking van de dubbeltentoonstelling over pater Damiaan en dr. Hemerijckx. De voorzitter Wilfried Smesman stuurde een reactie aan de Damiaanactie.

    “Als vrijwilliger in het Dr. Hemerijckxcomité voel ik mij samen met de talrijke vrijwilligers in Ninove, die zich gedurende 57 jaar inzetten voor de Damiaanactie, heel bezorgd over deze gang van zaken. Wij hadden precies gisteren op de vooravond van de verschenen publicatie in Knack een zeer boeiend persmoment, waarbij de ‘Dubbeltentoonstelling Pater Damiaan – Dr. Hemerijckx’ beloftevol werd aangekondigd.”

    Strategie

    “Wij hebben in een recent verleden in gesprek met de consultants aangegeven, dat een nieuwe strategie gekoppeld aan de lovenswaardige doelstellingen van de Damiaanactie de verkeerde kant op ging. De strategie vertrekt namelijk te veel van een zuiver piramidale financiële structuur en van de filosofie van het bestuur. Deze daalt dan top down af naar personeel, vrijwilligers, plaatselijke hulpverleners in de landen waar hulp wordt geboden en uiteindelijk naar de projecten ter ondersteuning van de mensen in nood.”

    Nood

    “Als Damiaanactie zo succesvol was in het verleden, dan was het juist omdat de nood van de mensen op de eerste plaats kwam”, vervolgt Smesman. “Daar reageerden het bestuur, de bevolking, de vrijwilligers en het personeel altijd zeer enthousiast op. Dat is ook de reden waarom andere organisaties succesvol zijn: omdat ze absolute prioriteit geven aan de noden van de mensen in hun concrete situatie.”

    Crisis

    “Succes uit het verleden heeft wellicht gemaakt, dat de omgekeerde strategie werd gevolgd? Soms wellicht goed bedoeld, maar wel met een averechts effect. De drive bij iedereen, die zich betrokken voelde, vloeide weg en zo komt Damiaanactie in een crisis terecht, die wij nu als een uitdaging moeten zien.”

    De ‘Dubbeltentoonstelling Pater Damiaan – Dr. Hemerijckx’ legt radicaal het accent op de noden van de mensen ter plekke. “Dat was het leven en het werk van Pater Damiaan en Dr. Hemerijckx! Dit voorbeeld willen wij uitdragen naar de mensen. In die lijn willen wij ons ondubbelzinnig blijven inzetten voor de Damiaanactie.”

    Wilfried Smesman wenst de CEO Pascale Barnich en medewerkers een hernieuwde goede start bij het opnemen van haar recent mandaat. “Never waste a good crisis!”

    Info: Reactie Damiaanactie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons