Buurtbedrijven Mallaardstraat helpen wasserij Excelsior aan regenwater

    05 juni 2020

    NINOVE – Drie buurtbedrijven bufferen hun regenwater om wasserij Excelsior te voorzien van waswater. De Vlaamse regering bekroonde die ‘Mallaard-samenwerking’ en stelt het project als een voorbeeld voor Vlaanderen.

    De huidige locatie van wasserij Excelsior in de Geraardsbergsestraat voldoet niet langer aan de eisen van een moderne, duurzame onderneming. Daarom kocht zaakvoerster Ludwina Couck eind 2018 een bedrijfspand aan de Mallaardstraat. Dit gebouw en deze omgeving pasten perfect in de toekomstvisie van het bedrijf.

    “Hoe kun je, in tijden waarin water steeds kostbaarder wordt, bedrijven van voldoende water voorzien?”  Die cruciale vraag bezorgde Ludwina slapeloze nachten. Haar ondernemingszin, creativiteit, burgerzin en inzet voor duurzaamheid, resulteren nu in een mooi project.

    Succesvol samenwerken

    De Mallaardstraat ligt in overstromingsgevoelig gebied naast de Dender. Alle bedrijven op dit industrieterrein kampen met de uitdaging om zich daar tegen te wapenen. Wasserij Excelsior is net afhankelijk van water om haar activiteit uit te voeren.

    De bedrijven Excelsior (Celco), Anca, Remitrans en Euro-mousse bundelden samen met de Vlaamse Waterweg de krachten om door samenwerking tot een win-win-oplossing te komen.

    De drie buurtbedrijven van Excelsior hebben geen nood aan water voor hun productieproces, maar riskeren wel wateroverlast bij hevige regen. Zij hebben bovendien grote daken, die heel wat regenwater opvangen. Tot nog toe loosden ze overtollig regenwater gewoon in de Dender.

    De oplossing was vrij snel duidelijk: de vier bedrijven beslisten om het hemelwater op te vangen, lokaal op te slaan en vrij te geven voor een behandeling. Daardoor kan Excelsior het als waswater gebruiken.
    Hun daken zijn samen goed voor ongeveer 11.000 m³ regenwater per jaar. Wasserij Excelsior zal daarvan 80m3 per week gebruiken als waswater.

    Dit project zal ook nagaan of het mogelijk is om overtollig regenwater vertraagd en gecontroleerd in de bodem te laten sijpelen.

    De stad Ninove zal dit restwater bovendien inzetten voor het begieten van de stadsplanten en voor de kolkenzuiger, die de rioolputten schoonmaakt.

    Voorbeeld

    De kers op de taart voor al deze inspanningen is niet min.

    Een van de beleidsprioriteiten van de huidige Vlaamse Regering is net het stimuleren van grootschalige opvang en het actief gebruik van regenwater op bedrijventerreinen en woonkernen.

    Vlaams milieuminister Zuhal Demir erkent de meerwaarde van het Mallaard-project door het als voorbeeld te stellen en er subsidie voor vrij te maken. De Mallaardstraat is officieel een van de 8 projecten ‘Proeftuinen Droogte’.

    De minister legde ter ondersteuning van deze acht projecten € 4 miljoen vast.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons