Complete vernieuwing voor gedeelte Ninoofse handelskern

    28 oktober 2022

    NINOVE – Het stadsbestuur presenteerde de plannen voor een complete heraanleg van de zone vanaf de Oudstrijdersplein tot de Lavendelstraat en de Biezen- en Kaardeloodstraat. Het doel is een aantrekkelijke handelskern met vlot bereikbare handelszaken.

    Het ontwerp voorziet in een grote centrale terrassenzone vanaf het Oud Stadhuis tot de Beversteeg en een kleinere terrassenzone ter hoogte van de dekenij in de Biezenstraat. Tussen de beide locaties komt een iets klassieker profiel met parkeerzones.

    Winkelervaring

    Schepen voor openbare werken en mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen): “Op die manier willen we de handelszaken gemakkelijk bereikbaar houden. We zetten tegelijk ook helemaal in op een aangename winkelervaring. De auto is dus zeker welkom, maar moet zich aanpassen aan de bezoekers van de handelskern.”

    De handelskernvernieuwing is het logische vervolg op de realisatie van de Beversteeg als link tussen het Ninia Shopping Center en het Oudstrijdersplein.

    “Met de opwaardering van deze zone willen we de oudere handelskern nog meer inkapselen in de grotere commerciële zone in de binnenstad”, aldus nog Vande Winkel. “We hopen, dat die zone tot de meest gezellige van de stad zal uitgroeien. Wij voorzien bijvoorbeeld ondergrondse kabelgoten om sfeerverlichting of guirlandes op de terrassen te kunnen hangen.”

    Bereikbaarheid

    De toegankelijkheid van het gebied voor autoverkeer wordt wellicht een heikel thema in het komend overleg met de handelaars. Al lijkt een kwalitatieve openbare ruimte met voldoende terrassen onmogelijk zonder te snoeien in het aantal parkeerplaatsen.

    Schepen voor lokale economie en parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld): “Om die reden voorzien we nu al, dat elke parkeerplaats in het ontwerp op elk moment kan worden omgevormd tot een shop & go-plaats. Op die manier kunnen we meteen ingrijpen indien de bereikbaarheid voor bepaalde zaken problematisch blijkt of indien door de komst van een nieuwe handelszaak nood is aan extra capaciteit.”

    Duurzaamheid

    Het bestuur kiest bij de heraanleg van de zone voor duurzame CO2-neutrale betonklinkers en ondergrondse boombunkers om het ontwerp klimaatrobuust te maken.

    Nogmaals Vande Winkel: “In die boombunkers vangen we het regenwater van de verharde oppervlakte op. We houden het daardoor langer vast en geven de bomen de kans om maximaal te groeien. We kiezen ook bewust voor toekomstbomen, die lang zullen meegaan om de hittestress tijdens de warme zomermaanden te helpen opvangen.”

    Burgemeester Tania De Jonge is alvast blij met die plannen voor de handelskernvernieuwing: “We willen absoluut werk maken van een aantrekkelijke binnenstad, waar onze lokale handelaars kunnen groeien en bloeien. Volgende week staat het overleg met de handelaars en horeca-uitbaters gepland. We hopen tot een gedragen voorstel te komen.”

    Praktisch

    • De investering is geraamd op € 2,5 miljoen.
    • Aanvang van de werken: mei 2023.
    • Einde  van de werken: oktober 2023.
    • Alle eigenaars krijgen de kans om een geveltuintje te voorzien.
    • De hinder voor handelaars en omwonenden wordt beperkt. Een nieuwsbrief en contactpunt bij de stad zullen hen op de hoogte houden van de evolutie van de werken.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons