Delhaize wil alle Belgische supermarkten verzelfstandigen

    07 maart 2023

    ZELLIK/NINOVE – De supermarktkeren heeft de intentie om al haar 128 supermarkten in eigen beheer in België te verzelfstandigen. Alle medewerkers in deze supermarkten behouden hun tewerkstelling en maken mee de overstap.

    Vandaag zijn al 636 zelfstandige aangesloten Delhaize-winkels onder de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go.

    “De doelstelling van deze verandering is om alle Delhaize-winkels in één model onder te brengen en zo de groei van deze 128 supermarkten te stimuleren”, aldus de warenhuisketen in een perscommuniqué dinsdagmorgen 7 maart. “Dit is de enige optie om te kunnen blijven investeren in een duurzame toekomst voor Delhaize.”

    In de betrokken supermarkten is er geen impact op de tewerkstelling: alle personeelsleden zullen mee de overstap maken naar de nieuwe zelfstandige uitbater.

    “De gefaseerde overgang naar zelfstandige winkels zal een geleidelijke vermindering van het aantal posities in het hoofdkantoor met zich meebrengen. Delhaize start zo snel mogelijk het overleg met de werknemersvertegenwoordiging op.”

    Delhaize erkent en begrijpt de emotionele impact van deze aankondiging voor haar medewerkers en zal alles in het werk stellen om hen tijdens deze overgang te ondersteunen.

    Consumenten en concurrentie

    De warenhuisketen geeft een aantal redenen voor deze beslissing.

    Het consumentengedrag evolueert snel. Consumenten hechten in toenemende mate belang aan koopkracht, flexibele openingsuren, nabijheid, digitalisering en duurzaamheid.

    “Daarnaast staat de retailsector in België voor grote uitdagingen. De concurrentie is zeer hevig, zowel inzake prijs als het aantal voedingsretailers op de Belgische markt. Dit vertaalt zich in hogere investeringen en een toenemende druk op de winstgevendheid.”

    De aangesloten winkels (AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go) zagen hun marktaandeel de afgelopen jaren gestaag stijgen. De winst en het marktaandeel van de supermarkten in eigen beheer zijn daarentegen gedaald, ondanks de vele initiatieven en investeringen.

    Partnershipmodel

    Daarom heeft Delhaize de intentie om de toekomst van het bedrijf te bouwen op haar succesvol aangesloten partnershipmodel met de nadruk op lokale verankering en ondernemerschap.

    “Dit model is de enige optie om weer aan te knopen met de groei voor deze 128 supermarkten in eigen beheer. Door te kiezen voor één winkelmodel kan Delhaize zich flexibel aanpassen aan een snel evoluerende markt, de interne werking vereenvoudigen, de kracht van het ondernemerschap in het bedrijf versterken en blijven investeren in een duurzame toekomst. De aanpassing van haar winkelmodel is ook een unieke kans voor lokale ondernemers om Delhaize te vervoegen en de toekomst mee uit te bouwen, samen met de ervaren en bekwame winkelmedewerkers.”

    Delhaize blijft verder investeren in haar eigen logistiek om een optimale dienstverlening te verzekeren aan haar volledige winkelnetwerk.

    Info: Delhaize Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons