• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  “Dit is ons enig inkomen”

  18 oktober 2020

  NINOVE – Een gitzwarte dag voor de horeca. Dat was het vrijdag 16 oktober voorzeker. Onze ploeg ging langs bij een viertal Ninoofse horecazaken en luisterde naar hun bezorgdheid en soms ingehouden woede.

  Het is een bittere pil voor de cafés en restaurants, die voor een tweede keer de deuren moeten sluiten. Sommigen denken wel na over alternatieven als afhaalgerechten. Maar dat zijn maar pleisters op een houten been en zelfs niet overal mogelijk.

  • We bezochten ’t Zwemkaffee aan de Parklaan en spraken met de uitbaters Chris en Kris. Na de eerdere verplichte sluiting is dit voor hen een zoveelste opdoffer.
  • Peter De Meyer van De Leste Zonde in de Burchtstraat had geen goed woord over voor het besluit van de federale overheid: “Dit is ons enig inkomen”.
  • En wat te zeggen van In Den Keizer. Steven Van Bont heropende zopas dit oudste café van Ninove en moet alweer de tap stilleggen.
  • Net als bistrot Carte Blanche in het Ninia Shopping Center.

  Maar voor alle vier de zaken is het een harde noot om kraken: een maand verplicht dicht. Zeker na een rampzalig voorjaar.

  Steun

  “We gaan niemand loslaten”, beloofden premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vrijdagavond 16 oktober op hun persconferentie. “Er komt een omvangrijk steunpakket om de horeca te ondersteunen in deze bijzonder moeilijke periode.”

  Op het federale niveau zijn er alvast 4 afspraken gemaakt.

  • Een dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen, die de deuren moeten sluiten. Iemand zonder kinderlast krijgt € 2.583; met kinderen ten laste komt dat op € 3.226.
  • Zelfstandigen, die niet moeten sluiten, maar wel serieus verlies lijden, krijgen een verlenging van het overbruggingsrecht.
  • De sociale bijdragen (RSZ) worden tijdelijk kwijtgescholden.
  • Het personeel krijgt de eindejaarspremie toch uitbetaald.

  Ook de Vlaamse regering komt met maatregelen voor de horeca.

  Wie tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 % lijdt, kan een beroep doen op de steunmaatregelen. Die steun bedraagt 10 % van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10 % is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.

  Onrechtvaardig

  Sectorvereniging Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen de algemene sluiting van cafés en restaurants.

  Volgens CEO De Caluwe voelt de sluiting onrechtvaardig aan, onder meer omdat er geen data beschikbaar zijn, die de stijgende coronacijfers kunnen toeschrijven aan de cafés en restaurants.
  Bovendien deed de horeca er volgens hem alles aan om de strenge regels rond mondmaskers en afstand tussen de tafels te respecteren.

  De eventuele juridische stappen staan los van de lopende onderhandelingen over steunmaatregelen met de verschillende regeringen.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons