“Er waren teveel geldautomaten in Ninove”

  24 november 2022

  NINOVE – De sluiting van de geldautomaten bij de vier grootbanken zorgt voor commotie, niet alleen in Ninove. Al is hier een bijkomend probleem: het vervangende CASH-punt in het Ninia Shopping Center is ’s avonds en ’s zondags niet bereikbaar.

  Tot voor een aantal jaren had je bij manier van spreken op elke straathoek een bankfiliaal met geldautomaat. Maar beide zijn al een tijd systematisch aan het verdwijnen. In heel wat deelgemeenten is al geruime tijd geen bankfiliaal of geldautomaat meer te vinden.

  Netwerk

  In de plaats van de bankgebonden geldautomaten rolt Batopin (Belgian ATm OPtimization INitiative) in heel België een bankonafhankelijk neutraal netwerk van cashpunten uit. Batopin is een project van de vier Belgische grootbanken: Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC.

  Daarnaast is er nog Jofico (Joint Financial Company). Dit is een Belgische joint venture van Crelan, AXA Bank, Argenta Groep, vdk bank en bpost. Ook zij zullen samenwerken voor de aankoop, het beheer en het onderhoud van geldautomaten.

  CASH-punt

  Nu de grootbanken hun geldautomaten in het stadscentrum hebben gesloten en samen een CASH-punt hebben geopend in het Ninia Shopping Center, is het hek echter van de dam. Heel wat mensen morren omdat je daar na de openingsurengeen geld uit de muur kunt halen.

  Waarop burgemeester en federaal parlementslid Tania De Jonge (Open Vld) liet weten, dat ze aan de minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) had gevraagd om hieromtrent een wettelijk kader te voorzien. “Centralisatie is een goede zaak, maar onze Ninovieters moeten te allen tijde en als het hen past financiële handelingen kunnen verrichten.”

  Teveel

  Toch lijkt haar demarche mosterd na de maaltijd en water achter de molen.

  Marie Janart (Batopin) gaf aan Radio 2 als reactie mee, dat de klanten voor geldafhalingen nog altijd terecht kunnen bij de kleinere banken, bijvoorbeeld bij bpost (Bevrijdingslaan) of het Argenta-kantoor (Brusselstraat).

  “Het aantal cashtransacties is de afgelopen 10 jaar gehalveerd. Dat betekent, dat er in Ninove teveel geldautomaten waren. Het is onze bedoeling om daar aanwezig te zijn, waar mensen sowieso langskomen en winkelen. Tot vandaag bieden nog andere spelers geldautomaten aan, ook in Ninove. Het is dus niet zo, dat je als Ninovieter geen geld meer zult vinden na 20 uur of op zondag.”

  Handelaars

  Dat klinkt goed, maar als je bijvoorbeeld in Meerbeke woont mag je al snel naar Pamel of Denderwindeke sjeezen, waar (voorlopig) nog wel 1 of meerdere geldautomaten staan. Het dichtst bij zijnde geldafhaalpunt is wellicht het Argenta-kantoor in de Brusselstraat.

  Geld afhalen is een zaak. Handelaars klagen, dat ze geen geld meer kunnen storten als de zaak dicht is. Ook al betalen steeds meer klanten contactloos of met de kaart, toch zal het ‘echte geld’ niet zomaar verdwijnen. Waar moeten handelaars na sluitingstijd naartoe met hun cash geld, want dat kun je niet in gelijk welke automaat deponeren?

  In deze en andere zaken is het goed om een economisch principe in herinnering te brengen: “Klanten klagen niet, ze zappen.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons