Forza Ninove wil volledige capaciteit afgeslankte dinsdagmarkt laten benutten

    17 juni 2020

    NINOVE – Forza-kopman Guy D’haeseleer stelt op de virtuele gemeenteraad van 18 juni voor om de capaciteit van de dinsdagmarkt volledig te benutten en de Ninoofse marktkramers voorrang te geven. Voor schepen Alain Triest (Open VLD) zou dit kunnen, op basis van de praktijkervaring van de afgelopen weken.

    De Ninoofse dinsdagmarkt telt ongeveer 120 kramers met een abonnement. “De nogal simplistische redenering, dat men het aantal abonnementen gewoon heeft gedeeld door 3 raakt kant noch wal”, aldus D’haeseleer. “Door de volledige capaciteit niet te benutten maakt men de economische schade voor de marktkramers nog groter. Het maximum aantal bezoekers is beperkt tot 1 per 1,5 lopende meter aan het kraam. Daardoor kunnen maar 260 personen tegelijkertijd op de markt.”

    Ninoofse kramers

    Tijdens de gemeenteraad van 28 mei had D’haeseleer de ingevoerde marktmaatregelen al gewogen en te licht bevonden. Zijn motie om o.a. de 19 Ninoofse kramers elke week een standplaats te geven kreeg toen geen meerderheid. Tijdens de gemeenteraad van 18 juni zal hij een voorstel ter stemming voorleggen om de capaciteit van de markt volledig te gebruiken, namelijk 50. “Hierbij krijgen de Ninoofse marktkramers de mogelijkheid voor een wekelijkse standplaats. Andere geïnteresseerde kramers kunnen dan volgens een beurtrol de overige plaatsen invullen.”

    Volgens de Vlaamse volksvertegenwoordiger is het normaal dat Ninoofse marktkramers, die hier belasting betalen, voorrang krijgen. “Lokeren en Sint-Niklaas passen al een gelijkaardig systeem toe. Door de uitbreiding naar 50 plaatsen zou dit in de praktijk trouwens nauwelijks gevolgen hebben voor de andere marktkramers.”

    Uitbreiding

    “Voor mij zijn alle marktkramers gelijkwaardig”, reageert schepen Alain Triest. “Allen dragen ze tot het succes van onze markt. De regeling van 40 kramen liet toe om de markt veilig op het Niniaplein te organiseren, ook rekening houdend met de impact op de mobiliteit.”

    Toch lijkt een uitbreiding tot 50 kramen ook voor hem mogelijk. “We hebben inmiddels voldoende praktijkervaring opgedaan om die 50 kramen te plaatsen, waarbij zeker de Ninoofse kramen. Gisteren (dinsdag 16 juni) zijn we aan de eerste week van de tweede cyclus begonnen. Die loopt nog 2 weken volgens de huidige formule. Maar ik hoop dat de federale overheid tegen dan de strenge regels zal afzwakken. Want nu blijft het een huzarenstuk om alle wettelijke bepalingen door te voeren.”

    En eigenlijk hoopt de schepen om vanaf 1 juli het oorspronkelijke plan om alle 120 marktkramers op 3 aparte locaties te kunnen zetten, met in achtname van de maatregelen.

    Geen beperking

    Inmiddels vraagt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) om de beperking van 50 kramen per markt te laten vallen. De steden en gemeenten willen liever de drukte op de markt monitoren in plaats van de bezoekers te tellen. Ook eten en drinken op de markt moet weer mogelijk zijn.

    De VVSG vraagt dat in een nota aan de expertengroep voor de exitstrategie (GEES), samen met de Nationale Groepering Ambulante Handel (NGAH) en UNIZO. “Steden en gemeenten, marktkramers en bezoekers hebben zich ten volle ingezet om de veiligheidsmaatregelen na te leven. Vandaag is het tijd voor versoepelingen”, is hun boodschap.

    Info: de gemeenteraad kun je donderdag 18 juni vanaf 19.30 uur rechtstreeks volgen via de livestream van Ninofmedia.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons