Frank Coppens (Remitrans): “Wat moet je doen om goed te doen?”

    18 maart 2021

    NINOVE – Een week nadat de stad de aanvraag voor 50 parkeerplaatsen op de voormalige Fabelta-site weigerde, vroegen we Frank Coppens van Remitrans hoe het nu verder moet.

    “We dienden een nieuwe aanvraag in voor 25 voertuigen. Het is dat of ze op straat parkeren, zoals sommige anderen doen. Normaal zouden we volgend jaar kunnen uitbreiden als ILvA het recyclagepark op Doorn Noord kan in gebruik nemen. Als ze daarvoor natuurlijk de noodzakelijke vergunningen krijgen. Het een hangt aan het andere vast.”

    In zijn eerste reactie vorige week sprak Frank Coppens ook een onderhuids dreigement uit, dat Remitrans desnoods zou wegtrekken: “We zitten al noodgedwongen met een deel in Ghislenghien. Het zou spijtig zijn, want in het verleden hebben we altijd getracht onze bedrijvigheid rond Ninove te concentreren. Ik hoop alleszins, dat het niet zover moet komen.”

    Groei

    De 70 bezwaarschriften hebben in de Fabelta-saga de doorslag gegeven. “We hebben nochtans voorstellen gedaan om de veiligheid te garanderen. Uiteraard zijn we vragende partij om onze opleggers op eigen terrein te parkeren en de Fabelta-site was meer een zeer tijdelijke tussenoplossing.”

    Remitrans is in feite het slachtoffer van zijn eigen groei. “We stellen inmiddels 140 mensen tewerk en investeerden in opleggers: drie keer meer dan we trekkers hebben om zo optimaal mogelijk te werken. Maar we konden dus uitwijken naar een bestaande parking op de Fabelta-site. We wilden dit ook volgens de regels spelen, daarom de aanvraag voor 50 opleggers, daar waar 25 eigenlijk voldoende was en nog is. We komen nooit aan die 100 bewegingen per dag. Maar goed, we wilden veilig spelen. In zekere zin betalen we voor onze eerlijkheid en correctheid.”

    In afwachting van een beslissing over de nieuwe beperktere aanvraag, is er alsnog geen oplossing. “We kunnen natuurlijk zoals sommige andere bedrijven onze trekkers en opleggers in straten en op bermen parkeren. Want die krijgen daarvoor zelfs geen boete.”

    Probleem

    “Dat bedrijven hun trekkers en opleggers her en der parkeren is inderdaad een groot probleem”, erkent schepen van lokale economie en parkeerbeleid Alain Triest (Open VLD). “Sommige investeren in parkeergelegenheid op eigen terrein en dat is zeer goed. Een aantal trekt zich daarvan niets aan en zet de voertuigen neer in de graskanten op het industrieterrein Pamelstraat- en Nederwijk-Oost. Ze beschadigen de bermen, afsluitingen, zorgen voor putten. En dus plaatsen we in samenwerking met de vzw Industriezone II obstakels om dat te verhinderen. Er komen ook nog een fietspad, een oversteekplaats, vuilnisbakken en we laten de grasstroken heraanleggen.”

    Tegen dat wanparkeren valt voorlopig weinig meer te doen, aldus de schepen. “Opvolgen en liefst ook verbaliseren. Die overlast is groot, zeker als de vrachtwagens in woonbuurten parkeren.“

    Maar in het dossier van Remitrans ging de veiligheid voor. “Het was een afweging tussen veiligheid en economie. Ik besef, dat dit wringt bij een firma, die extra inspanningen doet om te parkeren op eigen terrein. Maar voorlopig is er geen oplossing. Er is ook geen plek, die we konden aanbieden om in afwachting de vrachtwagens daar te parkeren.”

    Een dossier, dat dus zeker nog een vervolg krijgt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons