Geldautomaten zullen (voorlopig) niet helemaal verdwijnen

    18 februari 2021

    NINOVE – Tot voor een aantal jaren had je bij manier van spreken op elke straathoek een bankfiliaal met daarbij vaak een geldautomaat. Maar beide verdwijnen systematisch. Al bestaan er plannen om ze niet helemaal op te doeken.

    Het was al een tijd aan de gang, maar de corona-pandemie heeft voor een stroomversnelling gezorgd: volgens experten verdwijnt het cash geld hoe dan ook. Heel veel geldautomaten waren al uit het straatbeeld verdwenen, wegens te duur volgens de banken.

    In het centrum van Ninove valt het nog mee, maar in vele deelgemeenten kun je nergens nog geld uit de muur halen.

    Geldpunten

    Moeten we het binnen afzienbare tijd stellen zonder geldautomaten?

    Alvast niet, volgens Catherine Dhooge, de woordvoerster van Batopin (Belgian ATm OPtimization INitiative). Dat is een project van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Samen willen zij zorgen voor de uitbouw van een bankonafhankelijk neutraal netwerk van cashpunten in België.

    Niet ‘cashless’, wel ‘less cash’

    “Het is eigenlijk dubbel. Het digitaal betalen is inderdaad heel sterk in opmars. Maar cash geld blijft nog altijd een rol spelen. Zweden en Finland bijvoorbeeld zijn koplopers voor digitaal betalen en toch hebben ze de evolutie naar een cashloze maatschappij enigszins teruggeschroefd. Bij ons zijn de grootbanken zich bewust van de sociale rol van cash geld. En dus zullen zij tegen 2024 een nieuw netwerk uitrollen van bankneutrale geldpunten.”

    Rationeel

    Hoeveel en waar deze in Ninove en deelgemeenten zullen opduiken, is nog niet concreet.

    “We vertrekken van een blanco blad en willen het alleszins rationeler aanpakken. Nu staan er bijvoorbeeld vier automaten op één plein en vind je er elders geen: over- en ondercapaciteit. Batopin wil die zo goed mogelijk spreiden. Daarbij spelen de lokale toets, de verplaatsing, de inplanting en dergelijke mee. Wij zijn daarmee sinds vorig jaar gestart en verwachten de eerste geldpunten in de zomer te plaatsen in België. Dan bouwen we het netwerk geleidelijk uit tot 2024. Maar we zullen elke stap per locatie toetsen aan de realiteit.”

    Netwerk

    Ook in Nederland bestaan gelijkaardige initiatieven.

    Bij ons werken naast Batopin nog enkele andere banken samen op dat vlak. Jofico (Joint Financial Company) is een Belgische joint venture van Crelan, AXA Bank, Argenta Groep, vdk bank en Bpost. Ook zij zullen samenwerken voor de aankoop, het beheer en het onderhoud van geldautomaten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons