Gunstig advies onder voorwaarden voor containerbedrijf Vindevogel

    12 mei 2021

    NINOVE – Het schepencollege gaf maandag 10 mei een positief advies in verband met de uitbating van het voormalig afvalverwerkingsbedrijf langs de Elisabethlaan door containerfirma Vindevogel. Het is de provincie Oost-Vlaanderen, die de uiteindelijke beslissing zal nemen.

    De afvalberg aan de Elisabethlaan ligt er sinds 23 januari 2020 afgesloten bij. Toen liet burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) het bedrijf Tim bvba verzegelen. Al van in 2017 was die firma het stort blijven uitbaten, ondanks een exploitatieverbod. Een beroep van de eigenaar tegen deze maatregel was op 4 mei 2020 ongegrond verklaard.

    De ondernemingsrechtbank van Dendermonde sprak op maandag 29 juni 2020 het failliet uit over Tim bvba. De uitbater was ook in beroep gegaan tegen een eerder vonnis, maar is op 19 februari 2021 veroordeeld tot twee jaar cel en een boete van € 240.000.

    Advies

    Containerbedrijf Vindevogel uit Oudenaarde wil het afvalverwerkingsbedrijf overnemen. De goedkeuring voor de uitbating behoort tot de bevoegdheid van de provincie. De stad is een van de instanties, die voorafgaandelijk een advies moet formuleren.

    Dat is inmiddels gebeurd op 10 mei. Schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen): “Onze diensten stedenbouw en leefmilieu evalueerden dit dossier positief. Alleen hebben wij als stad maar 50 dagen om een advies aan de provincie te formuleren. Alle andere instanties hebben daarvoor 60 dagen de tijd. Het is vaak net op die adviezen, dat ook wij ons baseren. Dus is ons advies positief, onder voorwaarde dat ook de andere dat zijn.”

    Vooral het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer over de verkeersafwikkeling langs de Elisabethlaan zal volgens de schepen doorslaggevend zijn. “Vanaf het terrein richting Brussel zie ik weinig problemen. Anders is het gesteld als de vrachtwagens richting Brakel moeten rijden.”

    Oplossing

    Toch vindt de schepen het voorstel van containerbedrijf Vindevogel globaal positief. “Er komt ook geen breekwerf, maar een zeef. Dat zal de lawaaihinder alvast beperken. Ook de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) was positief met het vooruitzicht van een oplossing voor de jarenlang aanslepende ellende.”

    Dat is ook de visie van burgemeester Tania De Jonge: “Ik las inmiddels nogal wat kritiek, dat op die plek geen afvalverwerkingsbedrijf past. Maar de firma Vindevogel heeft een heel professionele aanpak en het grootste deel van de verwerking gebeurt onder dak met dagelijkse afvoer in containers. Het saneren van die site zal de stad overigens geen euro kosten. Als Tim bvba zich aan de regels had gehouden, zou dat bedrijf er nog altijd zijn geweest. Het heeft negen jaar tijd en veel energie gekost.”

    Het zou ook een oplossing betekenen, voor veel zelfstandige aannemers, die nu ver moeten rijden om hun afval kwijt te raken. “Op termijn zou het alleszins een ander zicht opleveren bij het binnenrijden van de stad. Maar het is aan het Oost-Vlaams provinciebestuur om al of niet een vergunning te geven.”

    MLI

    De vestiging van containerfirma Vindevogel in Oudenaarde.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons