Matthias neemt het over van slager Noël

  30 december 2022

  ZANDBERGEN – Noël Mertens zet zaterdag 31 december een punt achter 42 jaar slagerij. Maar voor de klanten is er goed nieuws: zijn opvolger Matthias zal de producten, waarvoor klanten van heinde en ver langs kwamen, op dezelfde ambachtelijke manier blijven maken.

  Slagerij Noël, aan het Zandbergenplein in de schaduw van de parochiekerk, is gekend voor verschillende streekproducten: droge worsten, witte en zwarte pensen, cervela’s…

  Ambachtelijk

  Noël Mertens staat in een lange ambachtelijke traditie van de zaak, die hij in 1980 overnam. “Niemand in onze familie was slager, maar ik wist al van mijn 7 jaar, dat ik beenhouwer ging worden. Na mijn opleiding in de Ceria heb ik hier in 1980 de slagerij Nechelput-Haelterman overgenomen. Die bestond sinds 1938.”

  Een zelfstandige slagerij uitbaten is niet voor lijnrekkers. Al vindt Noël, dat die 42 jaar eigenlijk toch snel voorbij zijn gegaan; als je keihard werkt is dat meestal het geval.

  “We werken zoveel mogelijk ambachtelijk en maken nog veel producten zelf. We soigneren onze klanten, die soms van ver komen voor onze droge worsten, trippen, gehakt, paté. Sommigen, die verhuisd zijn naar de kust, komen hier zelfs nog eens binnen.”

  Dat Noël uitgerekend nu stopt, heeft geen specifieke reden. “Maar na 42 jaar is het genoeg geweest: alle dagen van 6 tot 6 begint er toch wat in te hangen. Ik heb dat altijd graag gedaan, maar de laatste 2 jaar begon het toch wel te wegen.”

  Contact

  Al zit veel rust na gedane arbeid er niet meteen in, want hij heeft nog veel op de plank staan.

  “Daar zijn in de eerste plaats de vogels zoals kaketoes, waarmee ik kweek. Nee, ik zal nog niet direct in de zetel gaan zitten. Al zal ik het sociaal contact, de babbel met de klant wel missen. Zelfs de klassieke mop: beenhouwer hebt ge nog varkenspoten. Maar ik heb veel vrienden, dat komt in orde.”

  Noël kon rekenen op een heel goed team. “Eric werkt hier al 33 jaar en zijn zoon Matthias neemt de zaak nu over. Dus de overgang is verzekerd. Olivier werkt hier 25 jaar. Dat is tof, want op mensen, die hier al een tijd werken, kun je rekenen.”

  Matthias en Hanne

  Zaterdag 31 december stopt hij en geeft hij slagersmes en kapblok door aan Matthias. Die blijkt uit hetzelfde hout (of moeten we zeggen vlees) gesneden als zijn leermeester.

  “Van toen ik nog een klein manneke was had ik al de droom om die zaak hier als zelfstandige te kunnen overnemen. Ik ben inmiddels 8 jaar slager en ik kan rekenen op de steun van mijn pa, die hier 33 jaar werkt. Ik weet niet of ik een andere zaak op dit moment zou hebben overgenomen. Hier ken ik iedereen, ik kan op hen vertrouwen.”

  Zijn vriendin Hanne zal het gezicht van de winkel worden. “Ik hoop om die zaak zo goed mogelijk te kunnen verder zetten.”

  Vader Eric heeft altijd graag met Noël samengewerkt. “Het is heel fijn om hier te werken, anders zou ik het niet zolang hebben volgehouden: veel afwisseling en altijd goed ons werk gehad. Dat Matthias de zaak overneemt, is ook plezant. Hij ziet het zitten en ik ben er toch wat fier op. We zullen hem alvast steunen.”

  Voor klanten als de dame, die hier zeker 40 jaar regelmatig langskomt, is het een hele geruststelling: de producten, waarvoor slagerij Noël is gekend, gaan zeker niet veranderen.

  Info: Slagerij Noël.

  MLI

   

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons