Megaton vernieuwt voor circulaire en duurzame productie

    04 juni 2022

    NINOVE – De Group Willy Naessens vernieuwt momenteel 2 productiehallen van Megaton aan de Nederwijk-Oost. “Die site zal daarna performant zijn om alle balken van a tot z te maken”, aldus de Dirk Deroose (CEO Group Willy Naessens).

    Deroose kent de Megaton-site zeer goed, want hij is in Ninove zijn carrière begonnen.

    “Megaton behoort al sinds de jaren ’80 tot de Group Willy Naessens. Die fabriek draait inmiddels een kleine 20 jaar op 2 producten: gewelven en voorgespannen balken. Binnen de Group Willy Naessens hebben we de ontwikkeling doorgemaakt naar volledig circulaire en duurzame industriële gebouwen. Daarom moeten we een aantal nieuwe producten maken en Megaton is daarvoor de ideale site.”

    Vernieuwen

    De productie-eenheid op het bedrijventerrein Nederwijk-Oost telt 6 hallen en in 2 daarvan werden de welfsels gemaakt.

    “Die installatie is inmiddels 20 jaar oud. Megaton ligt zeer centraal, waardoor het ideaal is om vandaar met een minimale transportafstand heel België te bereiken, gelet op de CO2-uitstoot en de duurzaamheid. Daar zullen we dat productiesysteem installeren.”

    De gebouwen zelf dateren nog uit de jaren ’60.

    “Als we dan toch het productieapparaat vernieuwen, gaan we als een goede huisvader die 2 hallen ook volledig vernieuwen. Er komen nieuwe daken op en nieuwe bekistingsvormen binnenin. Die werken zijn nu bezig en dat moet rond zijn binnen een 4 tot 5 weken.”

    Balken

    De productie van voorgespannen balken blijft daar.

    “De dakbalken voor het circulaire bouwsysteem voegen we daaraan toe. Die site zal dus performant zijn om alle balken van a tot z te maken. Dat is wat we doen door de producties te verschuiven: het is efficiënter om dezelfde producten op één plek te hebben, dan op verschillende sites verschillende producten te maken.”

    Opleidingen

    Die evolutie heeft geen invloed op het personeelsbestand.

    “Iedereen die wil, kan daar uiteraard blijven, graag zelfs. Het blijft nog altijd werken met beton en staal. Daarin zitten wel een aantal specifieke zaken, die we moeten aanleren. Bijvoorbeeld: welfsels en balken zijn dan wel van voorgespannen beton met staal, maar in de welfsels zitten die strengen naast elkaar en bij de balken boven elkaar. Daarvoor organiseren wij interne opleidingen.”

    De krapte aan technisch geschoolde mensen is Dirk Deroose niet onbekend.

    “Dat blijft altijd een moeilijkheid. Wat we in Ninove doen, daarvoor bestaat geen vak ‘Hoe maak ik voorgespannen beton’ of een opleiding in de technische scholen. We hebben maar één mogelijkheid: interne opleidingen; we zijn daar in getraind. Het systeem, dat we in Ninove installeren, speelt daar ook op in. Ze noemen ons niet voor niets de Lego-bouwer van de industriehallen. Een circulair bouwsysteem houdt in, dat we nog repetitiever werken, waardoor de opleidingen ook eenvoudiger zijn. Als je iets voor de vijftigste keer doet, is het een groot verschil met de eerste keer.”

    Info: Group Willy NaessensMegaton Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons