Ook flexi-jobs mogelijk bij chocolatiers

    17 maart 2023

    NINOVE – Flexi-jobbers kunnen voortaan ook aan de slag bij chocolatiers. De wetgeving is in die zin aangepast op voorstel van de Open Vld-kamerleden Tania De Jonge en Jasper pillen.

    Gepensioneerden en werknemers, die elders minstens 4/5 werken, mogen in een flexi-job tegen gunstige voorwaarden bijverdienen. Werkgevers kunnen op een soepele en voordelige manier extra personeel inzetten op piekmomenten.

    De horecasector en de detailhandel maken van dit systeem massaal gebruik. In januari van dit jaar hebben een aantal extra sectoren (sport, cultuur en zorg) ook toegang gekregen tot het systeem. Eind vorig jaar waren zo’n 100.000 flexi-jobbers aan de slag.

    Chocolatiers

    “We kregen vanuit de chocolatiers te horen, dat zij geen beroep konden doen op flexi-jobbers, in tegenstelling tot de (banket)bakkers”, aldus De Jonge en Pillen. “Dat is onlogisch en bovendien werken net chocolatiers met grote piekperiodes, denk maar aan sinterklaas of Pasen. Het is voor ons evident, dat ook zij van het systeem kunnen gebruik maken.”

    Tania De Jonge is lid van de kamercommissie sociale zaken al langer een hevige pleitbezorger van flexi-jobs: “Het systeem is voordelig voor werkgevers én werknemers. Het grote succes bewijst, dat er echt nood was aan een flexibele mogelijkheid om personeel in te zetten, bijvoorbeeld tijdens drukke periodes. Dat chocolatiers daar momenteel geen gebruik konden van maken, was niet correct en dit hebben wij met de nieuwe wet rechtgezet.”

    Onze regio heeft met Jan Andries (Meerbeke) en Anton Van de Maele (Denderhoutem), twee top chocolatiers. “Zij konden alleen de problematiek beamen. Vanaf nu kunnen ze ook een beroep doen op flexi-jobs, wat een wereld van verschil maakt op piekmomenten voor de ganse sector.”

    Oplossing

    Die sector reageert alvast enthousiast. Volgens Stephan Dumon (voorzitter Gilde van de Brugse chocolatiers) is dat een oplossing voor de problemen, waarmee hijzelf en veel van zijn collega’s kampen: het opvangen van drukte tijdens piekmomenten.

    Anton Van de Maele (Chocolatier Anton) juicht het wetgevend initiatief toe: “Vooral tijdens piekmomenten moeten wij op een flexibele manier personeel kunnen inzetten. Hoe sneller de chocolatiers ook flexi-jobbers aan het werk kunnen zetten, hoe liever.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons