Oost-Vlaanderen is 10de meest competitieve Europese regio

    31 maart 2023

    OOST-VLAANDEREN – De provincie is de meest competitieve provincie van België en de 10de meest concurrentiële regio van Europa.

    De jongste EU Regional Competitiveness Index die deze week is gepubliceerd, rangschikt sinds 2010 234 Europese regio’s op basis van verschillende parameters. De studie kijkt daarbij naar investeringen in onderzoek en ontwikkeling, scholing of werkgelegenheid. Elke regio krijgt punten voor 64 indicatoren en ook een totaalscore.

    Beter

    In 2019 bezette Oost-Vlaanderen nog een 21ste plaats. Op amper drie jaar tijd springt onze provincie naar een 10de stek. Zij bevindt zich daarmee in het gezelschap van andere Europese topregio’s zoals Utrecht, Île-de France of Stockholm.

    In vergelijking met de vorige ranglijst in 2019 wipt Oost-Vlaanderen over Antwerpen (12de) naar de eerste stek onder de Belgische provincies. De Brusselse regio scoort met een negende plaats nog beter, maar zoals voor sommige andere grootstedelijke regio’s is voor Brussel gekeken naar zowel Vlaams-Brabant, Waals-Brabant als de hoofdstad samen.

    Topregio

    Voor innovatie scoort Oost-Vlaanderen heel sterk. Slechts 7 regio’s in Europa doen het beter op vlak van de ‘Innovation’ sub-index’ uit de studie. Die barometer peilt onder andere naar economische mogelijkheden om zich te specialiseren en verbreden of in welke mate een regio voorop staat bij het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe technologie.

    In 2021 lanceerde de provincie Oost-Vlaanderen daarom Innovation Playground. Dit initiatief wil Oost-Vlaanderen bekend maken als economische topregio. Het stimuleert netwerking en kennisdeling tussen ondernemers, overheden en onderzoekers.

    Het gaat om 6 sectoren waarin de provincie vandaag al sterk staat of veel potentieel ziet en die het speerpunt vormen van haar economisch beleid. Deze speerpuntclusters zijn: bio-economie/cleantech, materialen, zorgeconomie,  slimme digitalisatie, agro-voeding en slimme logistiek.

    Info: Rangschikking regio’sEU Regional Competitiveness IndexInnovation Playground.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons