Schepen Alain Triest (Open Vld): “Dank u wel om in onze stad te willen ondernemen.”

    19 november 2022

    NINOVE – 102 lokale ondernemers waren vrijdagochtend 18 november present op het ondernemersontbijt in De Liberale Kring. Dat was hen door de dienst lokale economie en Unizo Ninove aangeboden op de ‘Dag van de ondernemer’.

    “We zeggen te weinig en laten te weinig blijken hoe dankbaar we zijn, dat jullie in onze stad willen en blijven ondernemen”, aldus de schepen voor lokale economie op het ondernemersbuffet. Hij onderstreepte daarbij het belang van de lokale ondernemers voor de gemeenschap: op financieel vlak, voor de lokale tewerkstelling, de inburgering en de sociale economie. Over die laatste sector is een infoavond voor lokale handelaars en ondernemers gepland in de eerste helft van 2023.

    Handelskern

    Hij brak ook een lans voor de korte keten, die bijvoorbeeld de lokale producten en de consumptie fysiek dichter bij elkaar wil brengen. “Koop lokaal is hierop het antwoord. De circulaire economie betekent minder uitgaven en zorgt voor minder afval en minder transport. Ze zal in de toekomst in belangrijkheid toenemen.”

    De schepen wees verder op de sterke band tussen de horeca en detailhandel en de initiatieven, die het lokaal bestuur onderneemt om deze sectoren te ondersteunen. De verbinding van het Ninia Shopping Center en de winkelkern in de binnenstad door de Beversteeg en de geplande vernieuwing van de historische handelskern zijn daarvan een voorbeeld.

    Parkeerplaatsen

    Voor een dergelijke zware metamorfose van de handelszone zijn heel wat parkeerplaatsen opgeofferd.

    “De oplossing ligt in de invoering van 4 verschillende parkeerregimes in deze zone: shop&go-parkeerplaatsen met een half uur en een uur gratis parkeren, het betalend parkeren en de afschaffing van de bewonerskaart voor die zone. Handelaars en bewoners zullen wel kunnen parkeren op een speciale afgesloten bewonersparking op amper 100 m van hun woning of handelszaak.”

    Die maatregelen moeten de parkeercapaciteit groter maken door de rotatiesnelheid te verhogen. Bij de voorstelling van dit plan aan de betrokken handelaars, had de schepen heel wat positieve reacties opgevangen.

    “Lokale economie is natuurlijk veel ruimer dan detailhandel en horeca; zij gaat over alle zelfstandigen en ondernemers en elke activiteit, die direct of indirect economische activiteit genereert. Zo behoort de wekelijkse dinsdagmarkt tot de toppers uit de ruimere regio en is hij een grote regionale aantrekkingspool.”

    Tot slot somde Alain Triest de andere initiatieven op, die de stad onderneemt om de lokale handel te ondersteunen. Maar deze onderwerpen bewaarde hij voor een volgende gelegenheid, want de koffie werd stilaan koud.

    Werkpaarden

    Jan Van der Jeught (voorzitter Unizo Ninove) nam nog even het woord om alle ondernemers te feliciteren met hun dag en hen te danken.

    “Wij zijn de werkpaarden van onze samenleving: de mensen, die meer dan 50 uur per week werken, verder doen na hun pensioenleeftijd, anderen werk bezorgen, belastingen betalen, nieuwe ideeën uitwerken en zorgen dat onze samenleving blijft draaien. Dat mag gezegd worden in tijden, dat ondernemers worden gezien als de financiers van lonen en belastingen. Na de coronamiserie hadden we allen gehoopt op een economische relance, maar de realiteit is anders. Ondernemers hebben af te rekenen met een ongeziene loonindexatie, een oplopende loonkostenhandicap, een stijging van zowat alle kosten en de verminderde mogelijkheid om deze effectief door te rekenen. Daarom is een dag, waarop het ondernemerschap centraal staat meer dan op zijn plaats.”

    Duurzaamheid

    Hij belichtte ook nog kort het jaarthema ‘Ondernemen Voor Morgen’, dat draait rond duurzaamheid en circulariteit.

    “Door de noodzakelijke grondstoffen en de energie zo beperkt mogelijk te houden, zoveel mogelijk te hergebruiken, afval te beperken en een nieuw leven te geven kunnen we onze ecologische voetafdruk een heel stuk verbeteren. De wil hiervoor is bij de ondernemers groter dan ooit. Vele kmo’s investeren daar nu al in. We kunnen in onze eigen bedrijven het verschil maken, soms met kleine stapjes, maar wel onomkeerbaar. De investeringen daartoe moeten natuurlijk lonen. Kmo’s botsten nog te vaak op de hoge kosten en de nieuwe technologieën. Daarvoor zijn correcte informatie en voldoende ondersteuning nodig. Unizo heeft daarover een aantal voorstellen klaar. Er zijn genoeg uitdagingen en kansen, maar we zijn op de goede weg.”

    En dan was het tijd voor een nieuw kopje koffie, een krokante ontbijtkoek en een babbel onder gelijkgestemden.

    Info: Unizo Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons