Stad zoekt personeel

    28 September 2021

    NINOVE – Een van de problemen, die regelmatig opduiken, is het gebrek aan stadspersoneel. Dat bleek nog meer eens ten overvloede tijdens de zogenaamde ‘septemberverklaring’ op 21 september.

    Het klinkt als een goedkoop excuus, maar het is wel een realiteit. Zowat alle stadsdiensten hebben te maken met een personeelstekort. Belangrijke medewerkers hebben de dienst verlaten, vacatures raken niet ingevuld. Schepen voor personeel Joost Arents (Onafh.) somde tijdens de zitting van de gemeenteraad enkele oorzaken op voor dit probleem.

    Oorzaken

    “Een aantal medewerkers zocht en vond elders een nieuwe uitdaging. Vooral met het vertrek van de voorgaande algemeen directeur leek het even of het schip stilstond. De dreiging van de uitslag bij de verkiezingen in 2024 speelt een rol. Daarnaast is de infrastructuur, waarin het stadspersoneel moet werken, ook niet optimaal.”

    Dat mensen niet meer hun hele loopbaan in eenzelfde organisatie of bedrijf willen blijven, geldt ook voor het stadspersoneel. “Al lijkt daarin een kentering te komen en is werken voor een openbaar bestuur toch een veilige haven in onzekere tijden. We leggen ook de lat hoger en zetten meer in op expertise en hogere profielen. Dat brengt natuurlijk een grotere examendruk mee voor kandidaten. We hebben het daaraan gekoppeld assessment echter niet meer als doorslaggevend laten gelden.”

    Oplossingen

    Mirakeloplossingen liggen niet meteen voor het grijpen.

    De schepen somde een aantal op: meer interne mobiliteit, een beroep doen op Studaro (betaalde stagiairs) en Mondea (voor belangrijke profielen), uitzendarbeid, tijdelijke aanwervingen. “We zullen met het schepencollege en het managementteam (MAT) de lijsten met prioritaire aanwervingen per sector vastleggen. Inmiddels heeft onze personeelsdienst twee nieuw recruteerders in dienst genomen.”

    Onvoldoende

    “Het vertrek van de vorige algemeen directeur is niet de reden voor het personeelstekort”, was de mening van Rudy Corijn (Forza Ninove). De dreiging voor 2024 vond hij evenmin een valabel argument. “Ook in de stadsdiensten stemde 4 op 10 al voor Forza, misschien zelfs meer. En de infrastructuur is de laatste 20 jaar niet veel veranderd; ik betwijfel of dit een nefaste invloed heeft. Jullie hebben de prioriteiten in de aanwerving trouwens al eens vastgelegd.”

    Een beroep doen op Mondea was volgens Corijn niet echt een oplossing. “Dat bedrijf komt in het zwembad zijn verplichtingen al niet meer na.”

    De antwoorden van schepen konden hem geenszins voldoen. “Volgend jaar kom je met hetzelfde verhaal. Besturen vraagt actie.”

    Vacatures

    De vele open vacatures zijn overigens geen unicum voor Ninove; het probleem stelt zich ook in andere steden en gemeenten. De hele arbeidsmarkt kampt trouwens met een groot aantal niet ingevulde vacatures.

    In Ninove waren op jaarbasis in augustus 1.311 vacatures, een aangroei met 53,3 %. Deze ligt dubbel zo hoog als de aangroei in Zuid-Oost-Vlaanderen (25,2 %), Oost-Vlaanderen (26,9 %) en Vlaanderen (24,4 %).

    Info: Vacatures.

    MLI

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons