Stadsbestuur verzet zich tegen Vlaams stikstofplan

    30 juni 2022

    NINOVE – Het PAS (Programmatorische Aanpak Stikstof) dat op voorstel van minister Demir de uitstoot van stikstof moet verminderen, krijgt van de stad een ongunstig advies. Volgens het stadsbestuur is er in het plan te weinig aandacht voor de sociale en menselijke gevolgen.

    Impact op landbouwbedrijven

    Het PAS moet ervoor zorgen dat er minder stikstofneerslag zal zijn. Hierdoor zullen onder meer de landbouwers hun veestapel moeten afbouwen.

    Ninoofse situatie

    Zowel het Neigembos als het Geitenbos zijn Europees beschermde natuurgebieden. Het is zeer goed mogelijk dat de nabijgelegen landbouwbedrijven de impact van het stikstofplan voelen. Dit kan de leefbaarheid van deze landbouwbedrijven in het gedrang brengen. 

    Stad volgt bezwaarschriften

    In Ninove werden 19 bezwaarschriften ingediend tegen het voorstel van ontwerp van het PAS. De stad treedt de bezwaarindieners bij en geeft een ongunstig advies over dit ontwerp. Het college van burgemeester en schepenen is van oordeel dat het ontwerp PAS onvoldoende rechtszekerheid biedt voor de landbouwsector.  

    Burgemeester Tania De Jonge: “We beseffen dat er maatregelen nodig zijn om de Europese instandhoudingsdoelstellingen te halen. Maar we zijn bezorgd over de economische impact op onze landbouwbedrijven die de voorbije jaren hebben geïnvesteerd en hiervoor ook de nodige vergunningen kregen. We willen dat de Vlaamse Overheid rekening houdt met deze bezorgdheden.”

    Schepen voor leefmilieu Vande Winkel: “We staan volledig achter de doelstellingen van het beleid. De manier waarop het doorgevoerd wordt, roept echter vragen op. Indien maatwerk voor een aantal bedrijven een oplossing kan bieden, moet dit bekeken worden. Bovendien moet de rechtszekerheid voor de landbouwers volledig uitgeklaard worden.”

    JTR

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons