Unizo telde 700 leegstaande winkels meer in 5 jaar tijd

    03 juni 2021

    OOST-VLAANDEREN – De leegstand in de provincie blijft verontrustend snel stijgen: van 2.078 in 2015 naar 2.778 in 2020. De zelfstandigenorganisatie Unizo wil daarom een beleidskader rond de huidige en toekomstige winkels.

    In alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten is volgens de becijfering van Locatus de leegstand in 5 jaar tijd gestegen. In heel wat gevallen gaat het om een verdubbeling of zelfs verdriedubbeling en soms veel meer dan dat.

    Voor Ninove vallen de cijfers mee: we telden 87 leegstaande winkelpanden in 2015; in 2020 waren er dat 78. Geen stijging, maar ook geen echte drastische verbetering.

    Bedrijvige kern

    Dat de leegstand in de kernen blijft stijgen, heeft volgens Unizo verschillende oorzaken: het toenemend online shoppen, grootschalige shoppingcentra buiten de kernen. Die laatste tendens is ook in kleinere steden en gemeenten aan de gang.

    Ons land is eigenlijk ‘overbewinkeld’. Een kern van een stad of gemeente moet een zone zijn waar alle niet-belastende bedrijvigheid een plaats krijgt: horeca en detailhandel, maar evengoed scholen, ziekenhuizen, rusthuizen of culturele instellingen. Kortom, een bedrijvige kern.

    Verantwoordelijkheid

    Steden en gemeenten kunnen veel doen voor de aantrekkingskracht van hun handelskern. Zij zijn verantwoordelijk voor ruimtelijke planning, vergunningen, grootschalige vestigingen, milieu en mobiliteit. Ze kunnen het aanbod sturen en ondersteunende acties opzetten.

    Unizo en de provincie Oost-Vlaanderen nodigen donderdag 3 juni de Oost-Vlaamse schepenen van Economie en Ruimtelijke Ordening online uit. Tijdens die bijeenkomst kunnen ze ervaringen uitwisselen. Unizo zal hen inspireren om werk te maken van een ‘bedrijvige kern’.

    Info: Unizo Oost-Vlaanderen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons