UNIZO: “Veel goesting bij bedrijven, maar ook veel onduidelijkheid over heropstart”

    10 april 2020

    OOST-VLAANDEREN – Amper één derde van alle zelfstandigen en KMO’s in Oost-Vlaanderen is volledig open en actief. Jos Vermeiren (gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen): “Dit zegt heel veel over de enorme impact van de corona-crisis op onze ondernemers en de economie. Zes op tien KMO’s rekenen er op dat ze nog deze maand of ten laatste begin mei hun activiteiten opnieuw kunnen opstarten.”

    UNIZO nam tussen 6 en 8 april een enquête af bij 452 Oost-Vlaamse ondernemers.

    Daaruit bleek dat 30 % van de zelfstandigen en KMO’s verplicht volledig gesloten is door de overheid. 12 % mocht enkel de meest dringende interventies uitvoeren. 11 % besloot zelf tot een volledige sluiting, na het wegvallen van klanten en handel. Nog eens 17 % koos om gelijkaardige redenen voor een gedeeltelijke sluiting. Amper 30 % van de KMO’s is dus nog volop actief.

    “Een situatie, die voor niemand lang houdbaar is. Mits het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften en de sociale afstand, kunnen en willen bedrijven snel terug opstarten”, zegt Jos Vermeiren.

    Heropstart

    Veel ondernemers willen graag hun zaak terug openen, maar er is nog veel onduidelijkheid wanneer dit zal kunnen. De huidige situatie en de snelheid waarmee bedrijven verwachten te kunnen heropstarten verschilt wel van sector tot sector.

    Sector Verplicht gesloten geheel/gedeeltelijk Vrijwillig gesloten Denkt aan de heropstart in april of mei
    Bouw 23,0 % 41,5 % 73,2 %
    Detailhandel voeding 15,2 % 23,6 % 42,9 %
    Detailhandel niet-voeding 90,5 % 4,4 % 73,1 %
    Groothandel 25,3 % 36,7 % 50,0 %
    Horeca 90,7 % 7,4 % 43,8 %
    Vrije beroepen 13,7 % 35,2 % 65,6 %

    UNIZO rekent op een duidelijke, stapsgewijze strategie om de heropstart van de bedrijven zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen, rekening houdend met de specificiteit van een aantal sectoren.

    Jos Vermeiren waarschuwt: “We hebben maar één kans om die heropstart op een correcte manier te laten verlopen. Slecht voorbereide ‘experimenten’, waarbij ondernemingen kort na hun heropstart alweer zouden moeten sluiten, zijn absoluut te vermijden.”

    Filip Vyverman (Nieulandt Recycling Aalst en voorzitter UNIZO Oost-Vlaanderen): “Wij zijn open voor professionelen, maar verplicht gesloten voor particulieren. Daarom werken we momenteel met een minimumbezetting. We voelen dat onze werknemers en klanten veel goesting hebben om terug aan de slag te gaan. We hopen dat dit in mei zal kunnen. Nu moeten we eerst met zijn allen ons verstand gebruiken en hard op de eigen en elkaars gezondheid letten. Daarna zullen we in de mate van het mogelijke alle activiteiten terug opstarten.”

    Als lid van de Economic Risk Management Group (ERMG) zal UNIZO mee waken over een doordachte heropstart van onze economische motor.

    Info: UNIZO-coronaUNIZO chat (enkel tijdens kantooruren) – UNIZO Coronalijn 0800 20 750 – ondernemerslijn@unizo.be.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons