Werkloosheidscijfers waren nooit zo laag

    12 januari 2022

    NINOVE – Het afgelopen jaar kende de economie een heropleving, ook in Ninove. De werkloosheid ligt historisch laag, de krapte op de arbeidsmarkt piekt dan weer.

    Volgens de cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) lag het aantal werkzoekenden in Vlaanderen nog nooit zo laag als in 2021: -15,9 % ten opzichte van 2020.

    Die daling doet zich ook voor in Ninove, zij het minder dan het Vlaams gemiddelde: – 12,7 %. In het arrondissement Aalst doen behalve Haaltert alle andere steden en gemeenten het op dat vlak beter. Toch is het werkloosheidscijfer ook in Ninove het laagste sinds de afgelopen 15 jaar.

    Evolutie werkzoekenden – december 2021
    Totaal -15,7 %
    Vlaanderen – 15,9 %
    Oost-Vlaanderen – 15,3 %
    Arrondissement Aalst – 15,8 %
    Ninove – 12,7 %

     

    Vacatures

    Een omgekeerde beweging zien we in het aantal vacatures.

    Voor Vlaanderen is er een stijging van 45,6 %. Ninove kent zelfs een toename van de vacatures met 48,1 %. Ongeveer driekwart (73,4 %) zijn jobaanbiedingen in kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) en 77,3 % gaat over vaste circuits.

    Evolutie vacatures – december 2021
    Buiten Vlaanderen + 58,2 %
    Vlaanderen + 45,6 %
    Oost-Vlaanderen + 48,4 %
    Zuid-Oost-Vlaanderen + 41,2 %
    Ninove + 48,1 %

     

    Schaarste

    Bij de interimkantoren is het sinds midden 2021 zeer druk en ervaart men een toenemende schaarste op de arbeidsmarkt.

    Enerzijds is dit te verklaren door de economische heropleving na de corona-terugval. Anderzijds is er al jaren een grotere uitstroom van arbeidskrachten dan dat nieuwe instromen.

    Die grote uitstroom is voor een groot deel te wijten aan de vergrijzing. De ‘babyboomers’ gaan massaal op pensioen. Dat fenomeen en de spanning op de arbeidsmarkt zullen nog een aantal jaren aanhouden.

    Nog volgens de interimkantoren is de krapte op de arbeidsmarkt in alle sectoren voelbaar, maar vooral in de ICT-, zorg- en transportsector vind je de meeste zogenaamde knelpuntberoepen.

    Top 10

    De VDAB heeft zelfs een top 10 van knelpuntberoepen.

    Dat verpleegkundige in deze lijst als grootste knelpunt naar voor komt is niet verrassend. Ook de zoektocht naar technisch personeel blijft moeilijk: de helft van de top tien betreft een technische functie.

    Daarnaast zijn er ‘klassiekers’ als bestuurder trekker-oplegger en analist-ontwikkelaar ICT.

    Schoonmaker bij mensen thuis en boekhouder-accountant zijn ook al jaren een knelpuntberoep, maar staan voor het eerst in de top10.

    Top 10 knelpuntberoepen
    1.       Verpleegkundige 6.       Calculator bouw
    2.       Technicus industriële installaties 7.       Technicus studiebureau bouw
    3.       Conducteur bouw/Werfleider 8.       Bestuurder trekker-oplegger
    4.       Schoonmaker bij mensen thuis 9.       Analist ontwikkelaar ICT
    5.       Onderhoudsmecanicien 10.     Boekhouder-accountant


    Bron: Arvastat.

    JTR-MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons